Google keresés

Egyéni keresés

2013. október 16., szerda

Lauri Quinn: Loewenberg: Álmodj rá egyet! - álmaink megmondják megmondják, hogyan éljük az életünket

Mindannyian álmodunk, legfeljebb nem emlékszünk rá. Ettől függetlenül azonban, amikor alszunk, belépünk az ún. REM-fázisba, amikor álmodunk. Ha nem emlékszel arra, amit álmodsz, akkor vannak olyan technikák, amelyek segítségével megtanulhatod felidézni az álmaidat. Mondjuk Loewenberg csak nagyon röviden beszél erről, ugyanis ez a könyv nem erről szól, hanem esettanulmányokat mutat be, amelyben valódi emberek mesélték el a szerzőnek az álmaikat, amiket ő kielemzett. A szerző ugyanis pszichológus és álomelemző, aki a hazájában, Amerikában komoly népszerűségek örvend, akit rádió-és tévéműsorokba is meghívnak.
Miért is fontos az, hogy megtudd, mit is jelentenek az álmaid? Azért, mert ezek a képek nem véletlenül jelennek, hanem azért, mert a tudatalattid általuk akar üzenni valamit. A tudatalattiról már többször beszéltem itt a blogon is, de újra és újra elismétlem, hogy egy olyan rendszerről van szó, amely mindent tud, miután egy végtelen mezőről van szó. Ijesztőnek hangzik, de minden információ, amit kapsz, illetve minden hatás, ami téged ér, ide fut be és itt tárolódik. Később aztán ezek a hatások és emlékek irányítják az életedet úgy, hogy nem tudsz róla. Éppen ezért felszínre kell őket hozni, hogy megszabadulj tőlük. Ennek az egyik módja az álomtevékenység, amelynek során a tudatalatti igyekszik kommunikálni az emberrel. Egyetlen gond van csak: a két kommunikációs rendszer gyökeresen eltér egymástól, ezért az emberek sokszor nem tudják értelmezni az álmaik jelentését. Nem véletlenül népszerűek a különböző álmoskönyvek, amelyek az álombeli szimbólumok jelentését ismertetik címszavakban.
Nos, ez a könyv is hasonló koncepcióra épül, de mint említettem itt valós személyek álmait elemzi a szerző röviden, amelyre az adott emberek válaszolnak is, tehát rövid párbeszédeket olvashatsz a könyvben.
A fejezetek a különböző álombeli szimbólumok szerint épülnek fel, például emberek, helyszínek, járművek, állatok, test, házak, időjárás, erotika és rémálmok.
Mindezek meglehetősen nagy témakörök, éppen ezért mindegyik nagy témán belül különböző altémák találhatók. A szerző mindegyik altémán belül megadja az altéma általános jelentését is, illetve konkrét álomelemzéseket ad.
A szerző ad néhány tippet a visszatérő rémálmok megszüntetésére, illetve szempontokat a sikeres álomfejtéshez. A könyv végén egy álomszótárt is találsz az álmaid megfejtéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése