Google keresés

Egyéni keresés

2013. november 4., hétfő

Müller Péter: Szeretetkönyv

Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy mit írjak erről a könyvről, ugyanis nagyon nehéz róla írni, mert nem szól semmiről, ugyanakkor mégis minden benne van, amit az életről tudnod kell. A könyv témája ugyanis a szeretet, ami teljesen átszövi az életünket, tehát nem lehet kategorizálni.
A szeretet fogalmát mindenki ismeri, ámde rosszul értelmezi, illetve nincs tisztában a jelentőségével.
Ha megkérdezném tőled, hogy szereted-e apád, anyád, testvéred, rokonaid, vagy éppen a barátaid, akkor megdöbbenve néznél rám, hogy ez mégis milyen kérdés, és automatikusan rávágnád az igent.
Ezzel csak az a baj, hogy a szeretet valójában nem egy ilyen automatikus, banális dolog, hanem egy elemi erejű jelenség. Olyan, amit lehet, hogy a jelenlegi állapotodban el sem tudsz képzelni.
Csak mert amit jelenleg szeretetnek hiszel, és mások iránt érzel, az valójában nem más, mint tömény egoizmus: valójában nem nekik akarsz jót, amikor azt állítod, hogy jót akarsz, hanem saját magadnak. Megvannak ugyanis az elképzeléseid, hogy milyennek kellene lennie az életnek, a másik embernek, hogy neked jó legyen, ámde a sors gyakran keresztülhúzza a számításaidat, és ilyenkor megsértődsz, hogy miért nem úgy vannak a dolgok, ahogy te akarod. Nos, hát ez az egó műsora, de ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor bizonyára sejted már, hogy az élet jóval többet kínál annál, amit látsz, tapasztalsz és érzel. Bizonyára sejted/tudod már, hogy van egy Láthatatlan Erő, egy Karmester, amely az egész világot mozgatja, rendezi. Nos, ezt hívják valójában szeretetnek, és erről beszél a könyvben Müller Péter.
Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy minek kell erről írni, beszélni, illetve miért pont most, és miért pont Müller Péter?
A szerző azt állítja a könyvében, de minden bizonnyal te is észrevetted már, hogy a emberek élete válságba jutott. Itt nemcsak a gazdasági élet válságáról beszélek, hanem az azzal járó társadalmi válságról is. Ráadásul az utóbbi jóval erősebb, hiszen nagyjából az ipari forradalom, na meg a Felvilágosodás megjelenése óta tart, csak éppen most a XXI. században elemibb erővel jelentkezik, de hát maga az élet is jóval pörgősebb, mint pár száz éve.
Szóval Müller Péter azt állítja, hogy ha így folytatja az ember, akkor vége lesz az emberi életnek a Földön, ugyanis vagy ki fogják egymást irtani, vagy az általuk előidézett környezeti változások fogják kipusztítani az életet a bolygón.
Most még lehet ez ellen tenni, ha az ember megtanul visszavenni az egójából, és képes több tiszteletet, hálát mutatni önmaga és a környezete iránt, ami elképesztően nehéz folyamat, főleg idősebb korban, amikor az ember már belemerevedik a szerepeibe.
Müller Péter célja ezzel a könyvvel szemléletváltást hozni minél több ember életébe azáltal, hogy megismerteti velük a szeretet másik oldalát is. Mindez nem egyszerű folyamat, ugyanis olyan dolgokat ír a könyvben, amik teljesen szembemennek azzal, amit korábban a szüleid, tanáraid által már megtanultál, ezért nem lesz könnyű elfogadnod, azt amit Müller Péter állít. Na, de a szeretet nemcsak örömteli, hanem sokszor nagyon fájdalmas folyamat is, de mint említettem, a szeretet fogalmában benne foglaltatik az egész élet, sőt a halál is. Szóval a szeretet az tulajdonképpen olyan, mint egy szivárvány, ami magában foglalja az összes alapszínt.
Azt is említettem már, hogy a szeretet fogalma meglehetősen komplex és szerteágazó, ezért nem lehet kategorizálni és szétbontani, amit egy könyvtől elvár az ember. Egy könyvben ugyanis szoktak lenni fejezetek, na meg tartalomjegyzék, hogy átlátható legyen, miről szól a könyv. Nos, a Szeretetkönyvben is megvan mindez: itt is vannak fejezetek és tartalomjegyzék, de a fejezetcímek nem mindig egyértelműek, tehát el kell kezdened olvasni a fejezeteket, hogy tudd miről lesz benne szó, de ez olykor csak az adott rész 2-3. oldalán derül ki, hogy miről fog szólni. Mindegyik fejezet egy-egy kulcsszó, illetve mondat köré épül fel, amit az adott részben megtalálhatsz.
A könyvből kiderül, hogy szeretetnek több állomása is van, mert minden életkorban máshogy szeretünk: mások vagyunk gyermekként, fiatal, avagy érett felnőttként, illetve idős emberként, de máshogy szeret a férfi és máshogy a nő. Arról már nem is beszélve, hogy létezik a szeretet egy speciális formája a szerelem, illetve a hozzá kapcsolódó szeretkezés is. Mindezeket az állomásokat meg kell élni ahhoz, hogy egy ilyen könyvet megírhasson az ember, ezért egy ilyen témájú könyv szerzője csakis egy idős, de még szellemileg ép ember lehet, mint például Müller Péter is, aki 70 évesen írta meg ezt a könyvet bőséges élettapasztalattal a háta mögött.
A szerzőről tudni kell, hogy kisgyerekként megélte a második világháborút, illetve fiatalként az 56-os szabadságharcot, tehát a pusztulással és a halállal igencsak korán találkozott, hiszen őt magát is lelőtték, tehát a halálközeli élményt is átélte. Ezenkívül színházi szerzőként rengeteg sorsot álmodott színpadra, tehát eléggé képben van az emberek életével kapcsolatban. Nem véletlenül állítja azt minden művében, hogy az emberek élete dráma nagyban is és kicsiben is.
Későbbi éveiben már az ősi távol-keleti tanokat kezdte el tanulmányozni, különösen a Ji Kinget, amelyről önálló művet is írt Jóskönyv címmel.
Ezek a tapasztalatai, no meg a keresztény vallás és a Biblia tanításai éppen ezért folyton visszaköszönnek a műveiben, tehát a Szeretetkönyvben is.
Utoljára hagytam, de egyáltalán nem mellékes, hogy a szerző több, mint 50 éve él boldog házasságban ugyanazzal az asszonnyal, ami manapság elképzelhetetlennek tűnik sok embernek, hiszen ma már dömping van mind a férfi, mind a női oldalon, úgyhogy minek megjavítani, ami tönkrement, hiszen rengeteg nő, meg férfi van, igazán nem probléma újat találni. Az emberek nagy része ma már inkább szórakozni akar, aztán ha probléma van, akkor inkább lelécel.
Ezért is nagyon fontos lenne a szemléletváltás, amit már feljebb említettem, ugyanis nagyon sok emberen segíthetne, ha megtanulna távolságot tartani a gondjaitól, illetve máshonnan nézni a helyzetére.
Müller Péter könyvéből ezt nem fogod megtanulni, mert ez teljességgel elméleti munka, tehát nincsenek gyakorlatok benne. Részben ezért is nagyon nehéz olvasni, de amúgy is nagyon gondolkodtató és olykor fájdalmas a sorait olvasni. Jómagam is sokszor megálltam olvasás közben, hogy elgondolkodjam az életemről, illetve továbbgondoljam a leírtakat. Sajnos, nekem is fájdalmakat okozott a folyamat, mert előjött pár élményem, de talán ez nem is baj, mert legalább felszínre került, és így könnyebb lesz bánni vele. Könnyen lehet, hogy neked is hasonló élményeid támadnak olvasás közben, ezért szánj időt rá, mert ez nem egy szórakoztató, könnyed olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése