Google keresés

Egyéni keresés

2012. június 26., kedd

Rosemary Burr: Ji-Csing szerelmeseknek - a ji king modern változata az emberi kapcsolatok feltárására

A ji king egy ősi kínai bölcsességtár, amely olyan mint egy iránytű: segít utat mutatni a káoszban anélkül, hogy rád erőltetne valamit. Mindez azt jelenti, hogy a szabad akaratod megmarad, a jóslás csak azt mutatja meg, milyen következményekkel jár, hogy ha valamit megteszel/nem teszel meg.
A ji king rendszere több ezer éve született meg Kínában, de azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között, de az biztos, hogy a természet alapos megfigyelése alapján készült el, ami azt jelenti, hogy kizárólag a természet törvényein alapszik, amely mindenek felett áll.
A legfontosabb ilyen törvény pedig az, hogy természetben - vagy ha úgy tetszik az Univerzumban - minden mozog és semmi sem állandó, tehát folyton változik. Nem véletlenül tarja a mondás, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba...
Maga a ji king is változott az elmúlt évezredek során, hiszen az eredetileg nyolc jósjelből álló rendszer 64 jelre bővült, viszont az eredeti 8 jósjel, amely a természet 8 alapelvét tartalmazza, továbbra is változatlan maradt a rendszeren belül. Ezek után nem véletlen, hogy a ji kinget Változások Könyvének is nevezik, hiszen tulajdonképpen ez az örök körforgás a lényege.

Ebben a vékony kis könyvben nem az eredeti ji kinget találod meg, hanem egy modernizált, a hétköznapi ember számára is jól érhető és könnyen megtanulható változattal fogsz találkozni, tehát nem szerepelnek benne a jelek hagyományos kínai megnevezései. Maga a jóslás menete is ugyanaz marad: tehát három darab egyforma pénzérme kell hozzá, ezeket kell hatszor egymás után feldobni, és megfigyelni, hogy hogy egy-egy dobás esetén hány darab fej, illetve írás jön ki, és ezek alapján kell felrajzolnod a jósjelet.
Ha az eredetit leginkább megközelítő Változások Könyvére vagy kíváncsi, akkor javaslom neked Müller Péter: Jóskönyv című munkáját, amelyben jóval részletesebben le van írva a rendszerrel kapcsolatos filozófia, illetve maguk a jóslatok is jobban kidolgozottabbak.
Igazából ez a könyv inkább egy szórakoztatóbb változata a ji kingnek, amit eredetileg  nem szórakozásból találtak ki, hanem egy nagyon is komoly tudományról van szó, amely lényegében az egész kínai kultúrát magában foglalja, hiszen belőle nőtt ki a kínai orvostudomány, a kínai asztrológia, feng shui, a taj csi és a különböző meditációs iskolák is. Ehhez képest ez a könyv csak egy kivonat, amelyet a szerző direkt úgy írt meg, hogy az emberi kapcsolataidra válaszolni tudjon, ugyanakkor azért a jósjelek itteni jelentése és a képi szimbólumok igazodnak az eredeti szövegekhez.

A könyv címe megtévesztő: igazából nemcsak szerelmeseknek szól, hanem egy barátoddal, vagy családtagoddal kapcsolatos kérdésedet is felteheted a könyvnek (a lényeg, hogy legalább két emberről szóljon a kérdésed), de azt is megtudhatod belőle, hogy milyen módszerrel kerüld ki az életedben a különböző csapdákat.
Mindezt az egyes jósjelek alatt látható piktogramok ismertetik a számodra, ugyanis nem mindegy, hogy a kérdésed egy már meglévő szerelmi kapcsolatra, egy éppen most bontakozó viszonyra, vagy egy barátságra vonatkoznak.
Mindegyik értelmezés rövid, kivonatszerű, amely a változó vonalakra is vonatkozik, amelyeket úgyszintén olvass el a kapott jósjeled mellett, mert ezek mutatják meg azt, hogy mit érdemes tenned/nem tenned.
A jóslás menetét is jóval egyszerűbben írja le ez a könyv, mint Müller Péter-féle változat, mert Rosemary Burr konkrétan bemutatja, hogy a három pénzérme feldobása során megjelenő dobási eredmények (azaz hány darab fej, vagy írás jelenik meg összesen egyetlen dobásnál) alapján hogyan húzd meg az egyes jósvonalakat, tehát nem kell keresgetni össze-vissza, mint a Jóskönyvben.
Ezekből áll ugyanis majd össze a jósjel, ami választ ad majd a kérdésedre. A jósjeleket hexagramoknak is szokták nevezni, azért mert mindegyik hat darab vonásból áll. 

A jóslás során előfordulhat, hogy olyan eredmény jön létre, amelynek során az egyik vonás megváltozik, ilyen esetben két darab jósjelet fogsz kapni, mert az egyik jósjel átalakul egy másikká. Sajnos, ezeknek a változó vonalaknak a jelentéséről már nem ad különösebb magyarázatot a szerző, éppen csak megemlíti őket, de mint mondtam ez egy kivonata csak az eredeti Változások Könyvének.
Mindenesetre a könyv egy nagyon közérthető olvasmány, amelynek a legvégén megtalálod mind a 64 jósjelet, hogy könnyedén ki tudd keresni a saját eredményedet.
A könyvben találsz egy jó értelmezhető példaelemzést is, ami abban segít, hogy milyen párkapcsolati témájú kérdéssel fordulj a könyvhöz, illetve mi lehet a jelentése egy-egy jelnek. Persze azt hozzátenném, hogy a jóslás során te is megalkothatod a saját értelmezésedet, sőt ezt fontos is lenne megtenned, hiszen csak te tudhatod igazán, hogy mi az igazán jó neked és nem a környezeted.
Akár kezdő vagy a ji king jóslás terén, akár haladó, érdemes kipróbálnod ezt a könyvet, mert szerintem nem rossz.

Kapcsolódó bejegyzések:

Halzer Dorottya: Feng shui jóskönyv - személyre szabott feng shui rendszer a ji king segítségével
Szilvásy Judit: Váltsuk valóra álmainkat feng shuival, más dvd-vel is - alapfokú feng shui kézikönyv
Müller Péter: Jóskönyv - Ji King mindennapi használatra
Ingyenes ji king-, angyalkártya-, tarot-, cigánykártya-és tenyérjóslás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése