Google keresés

Egyéni keresés

2012. június 18., hétfő

Takács Tibor: A jövő kulcsa - horoszkóp-és sorselemzés kizárólag haladó asztrológusoknak

Ha már eléggé megtanultad az asztrológia alapfogalmait (pl. a jegyek, házak, bolygók, fényszögek jelentéseit), akkor haladhatsz tovább a következő állomásra, azaz megtanulhatod a teljes a horoszkópelemzést. Nos, ez az igazi művészet, ugyanis több, olykor egymásnak gyökeresen ellentmondó tényezőket kell az asztrológusoknak egybevetniük, de hát maga az élet is ilyen bonyolult. Ráadásul ahány asztrológus, annyiféle elemzési módszer létezik, szóval nem lehet igazából megmondani a tutit.
Takács Tibor a horoszkópelemzéseknél elsősorban a jelenlegi élet feladatát, célját keresi, ugyanis ő abban hisz, hogy életünk meghatározott keretek között zajlik, még akkor is, ha látszólag egy keretek nélküli világban élünk manapság.
Mindez azt jelenti, hogy azok a társadalmi kasztok, amelyek régen meghatározták az ember életét (pl. jobbágyság, arisztokrácia) az európai civilizációban a második világháborúban megszűntek, és azóta látszólag kitágultak az emberek lehetőségei, hiszen elvileg szabadon tanulhatnak, utazhatnak, dolgozhatnak.
Régen az emberek többnyire ott éltek egész életükben, ahol megszülettek, illetve annak a társadalmi csoportnak a feladatait végezték, ahová tartoztak. Mindez hatalmas biztonságérzetet adott, amely manapság ebben a látszólagos nagy szabadságban már nincs meg, éppen ezért sok ember érezheti céltalannak, kilátástalannak az életét, amelyre rátesz még egy lapáttal az egyre növekvő létbizonytalanság is. Nem csoda, hogy sokan ebben a helyzetben az asztrológia tudományához fordulnak segítségért, amely segít az önismeretben, illetve a keretek meghatározásában.

Takács Tibor könyve a cím ellenére nem a jövőt határozza meg - sőt, abszolút nem foglalkozik asztrológiai előrejelzésekkel -csakis kizárólag sorsot, illetve horoszkópot elemez, amiből viszont lehet következtetni a szülött jövőjére is nagy vonalakban.
A szerző azt állítja, hogy az embereknek alapvetően kétféle személyisége van: uránuszi és neptunuszi (azaz a lázadó-cselekvő és a belenyugvó-önfeláldozó), de ez a két fő kategória további alkategóriákra bomlik, attól függően, hogy a két bolygó melyik házakban áll a horoszkópban. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a két bolygó ugyanabban a házban áll, sőt együttállás is lehetséges, de az is gyakori, hogy mindkettő ugyanabban a háztípusban áll, amiket a szerző a könyvben meghatároz! Ilyenkor jönnek létre a kevert személyiségtípusok.
Mindez azért különös, mert a legtöbb asztrológus az elemzés kezdetén mindig a Nap, a Hold és az aszcendens helyzetét vizsgálja, míg a transzcendens bolygókkal (Uránusz, Neptunusz, Plútó) már kevésbé foglalkozik, kivéve, ha azok fontos helyen állnak a képletben. Mindez érthető is, hiszen ezek az égitestek inkább generációkkal kapcsolatos eseményeket jeleznek, miután egy-egy jegyben hosszabb ideig tartózkodnak.
Takács Tibor ezzel szemben legelőször az Uránusz és Neptunusz helyzetét nézi meg a fentebb elmondottak miatt, a Napot, a Holdat és az aszcendenst már csak később.

Az életfeladatot szerinte a Szaturnusz és a Jupiter mutatja meg, ezzel kapcsolatban a többi asztrológus is egyetért, bár vannak asztrológusok, akik az előző élet vizsgálatára is ugyanezt a két bolygót vizsgálják, de Takács Tibor könyve kizárólag a jelenlegi életünkkel foglalkozik. A két bolygó jelentése hasonló a többi asztrológus véleményéhez, azaz a Szaturnusz az akadályokat mutatja meg és azt, hogy miről kell a szülöttnek lemondani, addig a Jupiter az élet örömét mutatja meg, vagyis azt az életterületet, amelyet a szülött igazán élvez, ahol egy kicsit könnyebb lehet neki.
Miután a szerző megállapította a nehézségeket és kihívásokat a szülött életében, csak ezután tér rá az adottságaira, amelyeket az első 5 bolygó, azaz a Nap, a Hold, a Merkúr, a Vénusz és a Mars mutat meg.
Takács Tibor mindegyik bolygóállásról ír egy rövid összefoglalót, hogy mit is jelent az adott jegyben, de ez megintcsak eltér a többi asztrológusétól: a szerző ugyanis nem minősíti egyik bolygót sem, tehát nem fontos, hogy az adott égitest abban a jegyben uralomban, emelkedőben, esésben, vagy száműzetésben van, sőt még az egymással alkotott fényszögeiket sem minősíti, hanem egyszerűen adottságként kezeli. Még akkor is így tesz, ha látszólag nagyon komoly ellentmondások feszülnek egymásnak a horoszkópban, mert valószínű, hogy ez szükséges a szülött életfeladatának a beteljesítéséhez.
A bolygó analógiái viszont ugyanazok, mint amit a többi asztrológiával foglalkozó tankönyvből ismerünk, de hát ezek nem is változnak, csak az elemzési módszerek mások.

Takács Tibor csak ezután foglalkozik a házakkal, illetve a fényszögekkel, bár utóbbiak nem szentel olyan komoly figyelmet.
A házakkal foglalkozó fejezetek talán a könyv legnehezebben értelmezhető részei, legalábbis szerintem, de lehet, hogy más attól még érti. A szerző ugyanis többféle háztípust is bemutat a könyvben, mint például a mundánházakat, a horinzontházakat és a levezetett házakat, illetve a hozzájuk kapcsolódó elemzéseket, amelyek mind az emberi sors életterületeit jelezik, pl. anyagiak, munka, szerelem, család, karrier, a külvilág, a megpróbáltatások és a halál. Persze ezek csak címszavak mögöttük jóval szélesebb jelentéstartalom húzódik meg.
Mindenesetre az ezek alapján felvázolt elemzések igazán mély és átfogó képet adnak a szülött sorsáról, sőt nemcsak róla, hanem a hozzátartozóiról is, pl. anya, apa, testvér, házastárs, gyerekek. Utóbbiakat már a levezetett házak analógiái mutatják meg, amit a könyv részletesen bemutat, hogyan is kell ezeket meghatározni. Persze ne felejtsd el, hogy ezek a bolygók csak jeleznek, illetve hajlamosítanak, szóval nem minden sorsesemény következik be.Takács Tibor arra is ad választ, hogyan is lehet következtetni arra, hogy a bolygók által jelzett események melyik életterületen következnek be a dekádok elemzésével. 
A fényszögek elemzése már csak a végére marad, de a szerző ismét csak nem a megszokott utat járja ezen a téren sem, inkább arról beszél, hogyan valósulnak meg a fényszögtípusok úgy általában egy horoszkópban, illetve bizonyos bolygók fényszögeit mutatja be csak, amelyek fényszögpárokat alkothatnak egymással, de nem említi meg az összes bolygó fényszögeit egymással. Ha ez érdekel, akkor olvasd el a szerző előző könyvét, a Fejlődés iskoláját, ahonnét választ kapsz erre a kérdésre, illetve úgy általában az alapokra.

Ez a könyv viszont egy nagyon tömény anyag annyira, hogy még ebben a hosszú leírásban sem soroltam fel mindent, csak a legfontosabbakat ragadtam ki, és nem az egészet.
Annak ellenére, hogy mindegyik fejezetben rengeteg horoszkópot találni, még nem válik az egész számomra jól értelmezhetővé, még többszöri elolvasás után sem, szóval ennek a könyvnek akkor érdemes nekiállnod, ha van elég időd értelmezni a sorokat.
A könyvben található példahoroszkópok jó része csak részelemzés, ami azt jelenti, hogy mindig csak azt a bolygót, házat, vagy fényszöget elemzi a szerző, amely kapcsolódik az adott fejezetekhez.
Két kivétel van csak: az egyik a horoszkóp pontosítása a mundánházak segítségével, a másik pedig a könyv végén található teljes horoszkópelemzés, amelynél a szerző a gyakorlatban is bemutatja a könyv tudásanyagát. Takács Tibor ezúttal Erzsébet királyné Sissy horoszkópját választotta erre a célra, aki eléggé más életet élt, mint amit az uralkodócsalád tagjaitól, illetve úgy általában az arisztokráciától elvártak. Mindez rendkívül hálás téma nemcsak az átlagember, hanem az asztrológus számára is, hiszen egy híresség életében meglehetősen sokféle esemény történik, amelyekre mind-mind utalás található a horoszkópjukban.
Sissy horoszkópelemzése rendkívül jól tagolt, élvezhető, amelyből megmutatkozik a királyné személyisége és sorsvonala.
Ha érdekelnek Takács Tibor további munkái, esetleg tanulnál tőle asztrológiát, akkor nézd meg a weboldalát

Kapcsolódó olvasnivalók:

Asztropatika: asztrológia könnnyedén és érthetően 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése