Google keresés

Egyéni keresés

2011. július 20., szerda

Halzer Dorottya: Feng shui jóskönyv - személyre szabott feng shui rendszer a ji king segítségével

A ji king jelentőségéről korábban a Jóskönyvről szóló bejegyzésemben már írtam, de ismét beszélnék róla pár szóban, hátha nem olvastad a posztot. A Változások Könyve több ezer éves, nem tudjuk pontosan mikor keletkezett, de a jelentősége óriási: lényegében az összes kínai eredetű tan (feng shui, tai chi, kínai akupresszúra, feng shui asztrológia, stb.) ebből alakult ki. Müller Péter Jóskönyve leírja, hogy az eredeti ji king mindössze 8 darab három vonásból álló jelet tartalmazott, amelyek az átlagos kínai család tagjainak feleltethetők meg (apa, anya, 3 fiú, 3 lány). Ezeket a jeleket eldöntendő kérdések megválaszolására használták, tehát közel sem volt annyira komplex a rendszer, mint manapság.
A feng shuiban ezek a jelek 8 darab égtájjá alakultak, és különböző színek, formák, anyagok, természeti jelenségek, lakberendezési tárgyak rendelődtek még hozzájuk. Ezt az irányzatot Iránytű Iskolának nevezik a feng shuiban, mert az égtájak szerint rendezi el a teret, amely alatt nem csak a lakást, hanem a kertet, illetve a munkahelyet (üzlethelyiséget, irodát) kell érteni. A 8-as szám megjelenése sem a véletlen műve: rezgése a pénzt és a hatalmat jelenti, amitől sokszor megijednek az emberek, mert a társadalom úgy neveli őket, hogy negatív érzéseket kapcsolnak hozzájuk. Valójában a hatalom azt jelenti, hogy hatalmadban áll irányítani az életedet, úgy ahogy neked az leginkább megfeleljen, és mást se bánts meg vele, a pénz pedig egy ősi csereeszköz, semmi más.

Az eltelt évezredek alatt mind a ji king, mind a feng shui komoly változásokon ment keresztül: a ji king esetében kialakult a ma is ismert 64 darab jósjel, amelynek mindegyike 6 darab vonásból áll. A Változások Könyvét azóta már nem eldöntendő kérdések megválaszolására használják, hanem épp ellenkezőleg: komoly változások, sorsfordulók előtt fordulnak hozzá, hogy melyik utat érdemes választani, milyen következményei lehetnek egy-egy döntésnek.
A feng shui esetében is több iskola alakult ki, ezek közül a legismertebb az amerikai születésű háromajtós iskola, amely a bejárati ajtó helyzete alapján állítja fel a különböző életterületeket. Miután több iskola van, ezért problémát okozhat az, hogy melyiket válaszd, melyik fog működni, illetve mi van akkor, ha mégsem működik esetedben a feng shui?

A kínai térrendezés tudománya általános törvényszerűségeket foglal össze, amelyek bizonyos esetekben működnek, bizonyos esetekben nem. Olyan ez, mint amikor tanulmányozod a nyugati asztrológiában a napjegyedet, amelyben születtél. Lehet, hogy igaz rád, lehet, hogy nem. Ha mégsem igaz rád/nem használ/nem működik, akkor nem az adott rendszer a hibás, lehet, hogy nem jártál utána mélyebben a dolgoknak, nem kerested jobban a válaszokat. Azt már tudjuk, hogy az asztrológiában van egy személyre szabott módszer a válaszok kiderítésére, a születési horoszkóp. A jó hír, hogy a feng shui-ban is van lehetőség arra, hogy kialakítsd a saját személyre szabott feng shui-dat, amely már biztosan hatni fog az életedre. Erről szól Halzer Dorottya feng shui tanácsadó könyve, amely a kínai térrendezés tudományát kombinálja a ji kinggel.

Ha ebből a könyvből szeretnéd megtanulni a feng shui rendszerét, illetve lakberendezési tanácsokat vársz, hogy melyik szobrot hová tegyél, akkor csalódni fogsz: ez nem az a könyv. Viszont, ha már ismered rendszert, és tovább mélyítenéd a tudásodat, akkor érdemes elolvasni és használni ezt a könyvet. Ha a ji king alapjait szeretnéd megtanulni, akkor sem a legjobb helyen jársz, ez a könyv ugyanis nem tartalmazza az "eredeti" ji king szövegeit, csak a jósjeleket. A legteljesebb magyar nyelvű ji kingről szóló könyvet Müller Péter írta, az van a legközelebb az eredetihez.
Halzer Dorottya könyve csak egy leegyszerűsített magyar változat, amelyet elsősorban a feng shui rendszerére szabott rá, de ugyanakkor tárgyalja a jósjelek jelentéseit önmagukban is. A szerző mindegyik jósjel esetében tanácsot ad a szerelmeseknek is, továbbá javasolja, hogyan viselkedj helyesen adott helyzetben, illetve milyen hibákat követhetsz el, ami rossz útra vezet. Mindegyik jelnél kapsz egy feng shui tippet, egy Bach-virágterápia javaslatot, illetve javaslatot kineziológiai oldásra, amely egy berögzült magatartásformát hivatott eltörölni. A szerző ugyanis nemcsak a feng shui-hoz ért, hanem képzett Bach-virágterapeuta és kineziológus is, innét ered az utolsó két javaslat.

A ji king jóslás ugyanúgy történik, ahogy Müller Péter a Jóskönyvben leírta: 3 darab pénzérmét dobj fel hatszor, és nézd meg melyik felükkel esnek le: fej vagy írás. Mind a kettő külön pontot ér, ezeket kell összeadnod, majd a végösszegek alapján felrajzolnod a jósjeledet. A végösszegek minden esetben 6, 7, 8, és 9 lehetnek. Ha dobtál hatszor, nézd meg a táblázatban a jósjeledet, és olvasd el az értelmezést. Korábban a Müller Péter-féle könyvnél említettem, hogy a ji king nem mondja meg a jövődet, nem dönti el helyetted a sorsodat, csak irányt mutat, úgyhogy ennek szellemében használd ezt a könyvet.
Mielőtt elkezdenéd a jóslást, érdemes elolvasni a szerző összefoglalóját a két rendszerről, ugyanis nagyon könnyen érthető, tulajdonképpen egy kisenciklopédiáról van szó, amely elmagyarázza a legfontosabb tudnivalókat.
Halzer Dorottya eredetileg Halzer Edit Mária néven született, első könyvét is ezen a néven írta. Később Dorottyára változtatta a nevét. Meglehetősen népszerű a médiában is, többször hívták különböző tévéműsorokba beszélgetni, illetve kezdettől fogva publikál a Feng Shui Magazinban is. Ha szeretnél nála tanulni, illetve online tanácsot kérni tőle, akkor keresd fel a honlapját .

Kapcsolódó írások:

Müller Péter: Jóskönyv - Ji King mindennapi használatra
Szilvásy Judit: Váltusk valóra álmainkat feng shuival, már dvd-vel is - alapfokú feng shui kézikönyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése