Google keresés

Egyéni keresés

2011. augusztus 16., kedd

Hajo Banzhaf: Gyakorlati tarot-kézikönyv - az összes lap jelentése és három féle kirakási módszer részletes bemutatása

A tarot egy 78 lapból álló kártyacsomag, amelynek az egyik felén színes képek találhatók. Egy tarotpakli két fő részből áll: a 22 lapos Nagy Arkánumból és az 56 lapos Kis Arkánumból, utóbbi azonban további részekre bomlik: 16 darab udvari kártyára, és 4X10 számozott lapra. A Kis Arkánum négyféle minőségre oszlik: botokra, kardokra, kelyhekre és érmékre, amelyek az udvari kártyákat és a számozott lapokat egyaránt uralják. Az udvari lapok négyféle személyiséget jelképeznek: királyok, királynők, lovagok (hercegek) és apródok (hercegnők). Utóbbi két megnevezés a tarot fajtáitól függően változhat.

Az emberekben máig él az a hiedelem, hogy a tarotkártyákat jóslásra használják. Ez igaz is: a középkortól kezdve mindmáig a tisztánlátók, médiumok, boszorkányok egyik kedvenc jóseszköze, ugyanis mikor kirakják a lapokat, akkor  erős érzések, olykor látomások szállják meg a jövendőmondókat. Tulajdonképpen ezek az intuíciók, megérzések adják a választ, a kártya már csak egy eszköz hozzá. Nem véletlenül tartják a tarot-t a okkultizmus mesterműfajának, ugyanis egyesíti magában az asztrológia és a számmisztika tanításait is.
Mindegyik lapnak van egy általános jelentése, amelyhez társítani lehet asztrológiai fogalmakat és a számokat is. A Nagy Arkánum lapjai képviselik a bolygókat és a jegyeket önmagukban, míg a Kis Arkánum lapjai jelenítik meg azt, hogy mit jelentenek a bolygók az egyes jegyekben. A Kis Arkánum minőségei a négy elemhez rendelhetők hozzá: botok=tűz, érmék(korongok)= föld, kardok=levegő, kelyhek=víz. Maga a szerző, Hajo Banzhaf is asztrológusként kezdte, de elsősorban Európa egyik legismertebb tarot-szakembereként ismerik sokan.

Mindegyik tarot kártya számozott, kivéve az udvari kártyákat, innét magyarázható a kapcsolat a számmisztikával. Na, de mondok más érdekességet is: a 78-as szám végső összege 6-ot ad ki, amely a tarot-ban a Szeretők lapját adja. Ez a lap valójában nem a szerelemről szól, hanem a döntésről, arról hogy választanod kell két út, vagy netalán két ember közül egyet. A tarot ehhez a döntéshez segít hozzá az egyes kirakási módszereivel, de a döntést végül neked kell meghoznod. Miután a tarot ezekhez dimenziókon átívelő tanokhoz szorosan kötődik, ezért ő maga is egyszerre több dimenziót jelenít meg, azaz egy kirakás mutatja a múltat, a jelent és a jövőt egyszerre. Éppen ezért a tarot jóval több, mint egyszerű jóslás, sokkal inkább önismeret, amely képes megmutatni a jelen életed problémáit, ezáltal meg tudod oldani azt.

Ha nem találkoztál még a tarot rendszerével, akkor mindez bonyolultnak tűnhet, de a Gyakorlati tarot-kézikönyv azért készült, hogy bemutassa a tarot rendszerét és lapjait röviden, illetve mit jelentenek a lapok az egyes kirakásokban. Sokféle tarot-kirakás létezik, de Hajo Banzhaf szerint 3 féle kirakási mód bőven választ adhat minden kérdésre, éppen ezért a Gyakorlati Tarot-kézikönyv csak a Szerelmi jóslat(szerelmi kérdések), Az Iránytű(döntés) és a Vakfolt(önismeret) kirakási alakzatait mutatja be részletesen.
A könyv minden kártya lapjainál röviden megmagyarázza, hogy mit jelent abban a bizonyos kirakásban az 1., 2., 3. és 4. helyen. Az Iránytű, A Szerelmi Jóslat és A Vakfolt ugyanis mindannyian 4 lapból álló kártyakirakási kombinációk, éppen ezért meglehetősen könnyű értelmezni őket. Ezeknél jóval bonyolultabb, 6-7-8-9-10 lapból álló kirakások is léteznek, amelyeket jóval nehezebb értelemezni, ezért ezeket a módszereket már csak haladóknak ajánljuk.
 Ezenkívül mindegyik kártyához tartozik egy általános leírás, továbbá a szerző mindegyik kártyához odaírja, hogy mi a jelentősége a szerelem, illetve a hivatás területén.

Igaz, hogy ez a 3 féle kirakási mód segíthet választ találni a kérdéseidre, de előfordulhat, hogy egy-egy helyzet mélyebb elemzésére lehet szükség, éppen ezért a szerző a könyv függelékében további kirakási alakzatokat mutat be ábrák segítségével, mint pl. Az Ankh, Az Asztrológiai Kör, A Kapcsolat, A Döntés. A Főpapnő Ttka, A Kelta Kereszt, A Kereszt, A Következő Lépés, A Bolond, A Társ, Az Ajtó. A függelék elején ezeket a kirakásokat egy táblázat foglalja össze, amely megmutatja, hogy ezek a módszerek milyen kérdéscsoportokra alkalmazhatók, illetve, hogy mennyire nehéz értelmezni ezeket.
Ha szeretnél néhány tarot-kirakást kipróbálni ingyen online, akkor látogass el a Bioenergetic Kiadó honlapjára

A könyv első része bevezet a tarot világába, megismerjük a kártyák történetét, felépítését, változatait, hogyan kell feltenni a kérdéseket a kártyának, és egyáltalán milyen problémákra kapunk választ. A tarot ugyanis nem mindegyik kérdésre tud felelni, például a nevekkel, számokkal, időpontokkal kapcsolatos kérdésekre nem tud felelni a kártya. Eldöntendő kérdést viszont feltehetsz, ugyanis bizonyos fajta kirakások pont ezért születtek, hogy ezekre a kérdésekre kapj választ. A szerző példákat is hoz a helyes és helytelen kérdezési módokra.
A rövidke elméleti bevezető rész végén Banzhaf még egy részletes értelmezési példát is bemutat A Szerelmi Jóslat segítségével.
A könyv a Rider Tarot kártyák lapjait mutatja be, mert ezt a legkönnyebb fejteni. Ezenkívül létezik vagy 100 féle tarotkártya világszerte, de a Rider Tarot az alap, amit minden kártyajósnak ismernie kell.
Ha a szerzőről akarsz többet tudni, és jól beszéled a német nyelvet, akkor keresd fel a  honlapját

Kapcsolódó olvasnivalók:

Mary K. Greer: Fordított tarot - hogyan értelmezzük kirakáskor a fejjel lefelé álló kártyalapokat? A Rider Tarot lapjaival
Már múzeuma is van a tarot kártyáknak! Nézd meg te is az ingyenes galériát!
Hajo Banzhaf-Anna Haebler: Kulcsszavak az asztrológiához - kezdők részére ajánlott
A Kazanlár Tarot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése