Google keresés

Egyéni keresés

2012. január 6., péntek

A Titok Tanítóinak Könyvtára: Jack Canfield-Janet Switzer: A siker alapelvei

A könyvsorozat mostani darabja meglehetősen eltér a többitől, ugyanis ez a könyv kizárólag gyakorlati útmutatót tartalmaz a sikeres élethez, tehát a nyelvezete sokkal inkább emlékeztet az amerikai sikerkönyvekre. (Miután a két szerző amerikai, ezért ez nem is olyan meglepő.) Annak ellenére, hogy Jack Canfield egyike a Titok tanítóinak, a könyv mégsem a Vonzás Törvényéről szól, bár annak nyomán íródott, de mégis földközeli és könnyen megvalósítható tanácsokat tartalmaz.
Mindez nem véletlen, hiszen Canfield Amerika egyik legnépszerűbb motivációs trénere, aki már a Titok megjelenése előtt is ismert volt hazánkban. Lehet, hogy korábban olvastad már a Mark Victor Hansennel közösen írt Erőleves a léleknek, illetve a Merj nyerni című könyveket.
A siker alapelveinek a nyelvezete és tanácsai erősen emlékeztetnek az utóbbi könyvre, csak éppen itt Janet Switzer a társszerző, aki igazából csak a könyv szerkezetéért, a kézirat szerkesztéséért és a könyv marketingkampányáért felelős. Mindezt nem lenézésképpen mondom, hiszen a marketing talán a legfontosabb dolog, hiszen egy könyvnek rengeteg embert meg kell szólítania, ami piackutatás és reklám nélkül nem megy.
Már a könyv címlapja is sokat ígérő, mer egy hosszú lépcsősor látható rajta, a végén egy ajtóval, ami a kék égboltra nyílik, és hívogat, hogy lépj be rajta.

Na, de mi is történik akkor, amikor belépsz ezen az ajtón? Először is megtapasztalod a határtalanságot, azt, hogy a lehetőségeid végtelenek. Lehet, hogy ebben most még nem hiszel, és ijesztőnek találod, mert a szüleid és a tanáraid azt mondták, hogy inkább a biztosra törekedj: legyen jó szakmád, majd egy jó állásod, hogy meg tudj élni, de mást ne nagyon akarj. Sajnos, ez egyáltalán nem így működik, főleg a mai válságos időkben, úgyhogy ezért nem a szüleid, meg a tanáraid a hibásak, hiszen gyerekkorukban ők is ezt tanulták meg.
Az emberekkel még manapság is elhitetik, hogy középszerűek, vagy pedig ostoba birkák, elég belenézni valamelyik újságba, vagy tévéműsorba. Mindez azonban csak illúzió, mert minden ember kiváló valamiben, továbbá igen komoly erővel és alkalmazkodóképességgel rendelkezik, ami különösen krízisek idején derül ki.
Jack Canfield könyve tovább erősíti ezt az állítást, és rengeteg önbizalmat tud adni, azáltal hogy mások sikereit is megosztja a közönséggel, tehát a könyvsorozatban már eddig megszokott esettanulmányok itt is visszaköszönnek.
A könyv 64 alapelvet ismertet, ami egyáltalán nem véletlen. A 64-es szám ugyanis 8 a négyzeten, márpedig a 8 a hatalom, a siker és a pénz száma, ami ebben az esetben duplán számít. A 64-es szám összege viszont 10, amit a számmisztikában leegyszerűsítenek 1-re, ami viszont a vezetői képességeket, illetve a vezér szerepét mutatja. Ennek a számnak a minőségéhez is sokszor negatív tartalmat kapcsolnak, amelynek a következtében az emberek félnek a vezetői szereptől, mert magukat a vezetőket, főnököket sem kedvelik túlzottan, csak hát kénytelenek engedelmeskedni nekik.
Persze nyilvánvalóan nem vezethet mindenki embercsoportokat, de az 1-es szám inkább a saját életed vezetésére utal, akárcsak a 8-as szám, ami a saját sorsod feletti hatalmat mutatja.

Jack Canfield könyve részben erről beszél (mármint, hogy vedd a kezedbe a sorsod irányítását, és vállalj 100%-os felelősséget az életedért), részben pedig arról, hogyan működj együtt más emberekkel, továbbá hogyan alakíts ki egy sikercsapatot a háttérben, amely segíti a munkádat.
Persze a legfontosabb az lenne, hogy elfogadd és megértsd a kötet első részében található alapelveket. Ha ez már megy, akkor elkezdődhetnek a változások a gondolkodásmódodban és a cselekdeteidben, ami már a második rész anyaga.
Közben szép lassan az is körvonalazódik benned egyáltalán, hogy mit akarsz az élettől, továbbá milyen céljaid vannak, amibe nagyon remélem, hogy bele is mersz vágni.
Ha már belevágtál és csinálod, akkor szükséged lesz egy megfelelő háttérre, továbbá minél több hasznos emberi kapcsolatra is, ami gyakorlatilag elengedhetetlen a sikerhez, miután ez nem magányos műfaj. A könyv harmadik és negyedik része megmutatja, hogyan is kell ezt csinálni és mire figyelj oda.
Szeretnék eloszlatni egy félreértést is: ez a könyv nem arról szól, hogyan keress még több pénzt, illetve hogyan gazdagodj meg, hanem arról, hogy a választott céljaidból hogyan hozd ki a legtöbbet. Mert ha ez sikerül, akkor pénz is megjelenik, miután ez egy csereeszköz, amit a munkád értékének alapján fizetnek. Minél értékesebb munkát végzel, annál több pénzt fogsz kapni. Persze az is érték, ha szendvicseket sütsz a Mekiben, vagy árufeltöltőként dolgozol. Bizonyos társadalmi rétegek esetén már ez is siker, de te bizonyára többre vágysz, különben nem olvasnád ezt a bejegyzést. :)
Szóval, nem véletlen, hogy a pénz csak egy kis részt foglal el a könyvben, még hozzá az ötödiket (az ötös amúgy is a bőség száma).
Ennek a  résznek részben az a célja, hogy megtanítson pozitívan hozzáállni a pénzhez, másrészt pedig megmutatja, hogyan kezeld a már bejövő pénzedet, hogy még többet fialjon.
Végezetül pedig a hatodik rész következik, ami már a kezdődő sikereket ünnepli és bátorít a folytatásra.
Javaslom, hogy ezt a meglehetősen vastag kötetet az elejétől kezdd el olvasni és ne összevissza, mert a könyv részei egymásra épülnek fokról fokra. Ha nem muszáj, ne olvasd el egy ültő helyedben a könyvet, inkább adj időt az olvasottak megértésére.

A könyvhöz tartozik egy tanfolyam is, amit Jack Canfield dolgozott ki, és amely már Magyarországon is elérhető Sikerkód néven. Persze a tanfolyamot nem Canfield tartja személyesen, hanem a tanítványa, Szalay Ádám, aki amúgy a TV2 Naplójának a főszerkesztője. A tanfolyam lényege, hogy a siker egy tanulható életforma, amelyet a megfelelő eszközök alkalmazásával bárki elsajátíthat. Részletek és jelentkezés a tanfolyam hivatalos honlapján , ahol egy ingyenes blogot is találsz, ami további sikertippeket tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése