Google keresés

Egyéni keresés

2013. február 3., vasárnap

Heinisch Mónika-Birtalan Eszter: KaSztella: Lelkivilágunk lakói - asztrológiai alapú személyiség-és sorselemzés mesés szimbólumokkal

Ezzel az újfajta asztrológiai módszerrel alig egy-két éve találkoztam. Akkor is érdekesnek találtam, de valahogy mégsem foglalkoztam vele akkor egészen mostanáig, amíg a kezembe nem került ez a könyv a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Azonnal ki is hoztam, és el is olvastam, hogy vajon mit tudhat ez a rendszer.
Arra hamar rájöttem, hogy a KaSztella a humanisztikus asztrológia alapján készült el, de az asztrológiai fogalmakat csaknem teljesen átnevezte, kivéve a csillagjegyeket, mert azoknak az eredeti elnevezése megmaradt.

Az Aszcendens viszont a Birodalom, illetve a Vár megnevezést kapta, mert hogy egyszerre képviseli a környezetünket, illetve saját magunkat is.
Az ég legmagasabb pontja, a Medium Coeli, viszont  Zászló néven szerepel, amely ebben a rendszerben különösen fontos jelentőséggel bír a hagyományos asztrológiával ellentétben.
A házak elnevezés ezúttal termekre módosul, de a számuk nem változik, ugyanúgy 12 van belőlük. Jelentésük hasonló a hagyományos változatéhoz, de egy kicsit egyszerűbb áttekinteni őket.
A bolygókat a könyvben figuráknak nevezték el, és egy-egy archetípust testesítenek meg. Mindegyik bolygó a királyi udvar egy-egy alakjáról kapta a nevét, így értelemszerűen a Nap lett a Király, a Hold a Királyné, a Merkúr a Hírvivő, stb.

Ez a figurákról szóló rész a legrészletesebb a könyvben, amely figuránként mutatja be az egyes bolygók jelentését az adott jegyben. Mindezt elemenként csoportosítják a szerzők egy-egy figurán belül, tehát először a tűz, majd a föld, majd a levegő és végül a víz jegyéhez tartozó jegyek jelentései következnek. A jegyek leírása után a szerző ismertetik az egyes bolygók jelentését a termekben is, de ezt csak nagyon röviden.
A  különbség annyi a két ismertető között, hogy a jegyekben álló bolygók esetében mindegyik jegyhez egy jellegzetes figurát rajzoltak a könyv grafikusai. A könyv mindegyik bolygó általános szerepét is elég részletesen elmondja, mielőtt tárgyalni kezdené őket  a jegyekben.

Érdekesség, hogy a szerzők egy külön fejezetet szentelnek annak, hogy mit jelentenek az egyes házaknak az urai. Ezt úgy lehet meghatározni, hogy amelyik jegybe esik a ház csúcsa, annak a jegynek az uralkodó bolygóját vizsgáljuk, hogy merre van. Ha másik jegy is esik annak a háznak a területére, amelyet vizsgálunk (főleg ha házbazárt jegyről van szó), akkor annak az uralkodó bolygóját is megnézzük.
Itt a könyvben a szerzők a termek gazdáiként emlegetik a házurakat. Ebben a fejezetben az összes ház urának a jelentése megtalálható mindegyik házban. Igaz eléggé vázlatosak ezek a magyarázatok, viszont közérthetőek, hiszen a szerzők mindent megmagyaráznak.

A fényszögeket úgyszintén szimbólumok segítségével magyarázzák meg a szerzők, ami sokkal inkább érthetővé teszi a szerepüket. A fényszögek tulajdonképpen ugyanazok, amit a humanisztikus asztrológia is felhasznál. A szerzők minden szimbólum alatt zárójelben közlik a fényszögek eredeti megnevezését is, tehát nem tévedhetsz el. Ebben az esetben is mindegyik bolygókapcsolatot feltüntették a szerzők, de nem úgy, hogy konkrétan megnevezik a fényszögeket, hanem úgy, hogy mi történik, ha az adott két bolygó harmonikus, vagy feszült kapcsolatba kerül egymással. Mindez úgyszintén egy vázlatszerű anyagrész.
Végezetül pedig következzék egy igen érdekes fejezet, amely a Démonról, azaz a Fekete Hold Lilithről szól. Célja pedig az, hogy felismertesse velünk a saját sötét oldalunkat. Ha sikerül ezt felismerni, akkor tudsz uralkodni rajta. Ez a fejezet hasonló a bolygók jelentéséhez a különböző jegyekben és a házakban. Az egyik szerző, Birtalan Eszter asztrológus a téma nagy szakértője, akinek korábban már jelent meg ezzel kapcsolatos könyve.

Mindegyik fejezet végén található egy-egy próbaelemzés ugyanarról a fiktív személyről, Sztelláról, illetve a kötet legvégén egy ábrafejtés ugyancsak Sztelláról, csak azért, hogy jobban megértsd hogyan is működik ez az egész.
 A kötet legvégén található táblázatokból pedig ki tudod keresni az összes bolygó állását, így meg tudod határozni, hogy a születésed idején éppen melyik jegyben álltak. Mondjuk szerintem ez a táblázat elég pontatlan, mert csak a jegyváltások kerültek bele, a pontos fokok már nem, ráadásul a Hold helyzetére nekem valami gyökeresen eltérő eredmény jött ki, mint ami az efemerida táblázatban áll.
Ha bővebb információ érdekel, akkor van a rendszernek önálló honlapja is, érdemes megnézned.
A könyvet is meg tudod onnét rendelni.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Asztropatika: asztrológia könnyedén és érthetően - ingyenesen letölthető könyvekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése