Google keresés

Egyéni keresés

2011. április 17., vasárnap

Dr. Berend Róbert: Önfejlesztés csikunggal - Ezüst 12 mozgásos és meditációs gyakorlatsor

A csikungot Kínában több ezer éve ismerik és használják, míg a világ többi részébe az ENSZ segítségével jutott el, akik összegyűjtötték a csikung gyakorlatait. A csi jelöli a mindenütt jelenlevő életenergiát, míg a kung szó munkát jelent. Lényegében a csikung azt mutatja meg, hogyan is kell áramoltatni ezt az életenergiát, hogyan is kell dolgoztatni ezt az energiát, hogy az mindenhová eljusson az emberi testben. Lényegében egy meditációval egybekötött energetikai mozgássorozatról van szó, amelyet a kínaiak naponta végeznek. A gyakorlatok eredete az ősi kínaiak természeti megfigyelésein alapszik, a mozgássorok állatok, vagy növények alakját veszik fel, akárcsak a jógánál. A különbség annyi, hogy a csikung jóval egyszerűbb, nem kell mindenféle bonyolult pózokba helyezkedni.
A gyakorlatok működése a keleti emberek alapvető felfogásán nyugszik, miszerint az emberi testben az energia különböző csatornákon áramlik. Kínában ezeket meridiánoknak nevezik, és lényegében az idegekkel azonosan működnek. Optimális esetben az energia mindegyik meridiánban egyformán áramlik, ha mégsem így volna, és valamelyik vezetékben blokkolódna az energia, akkor a szervezet egyensúlya felbomlik és megjelenik a betegség. Ilyen esetben a beteg szerv kerülő úton kapja az energiát, amely azt jelenti, hogy egy másik meridiánban többletenergia keletkezik. Ha már beteg vagy, akkor az első dolgod legyen a megfelelő szakorvoshoz fordulni, és az előírt kezelést betartani, mellette lehet kiegészítésként a csikunggal foglalkozni. A többi keleti sporthoz hasonlóan a csikung sem a dinamikáról és versenyhelyzetről szól, mint a nyugati sportágak, ezért bárki elkezdheti gyakorolni, mert kíméli az ízületeket, javítja a testtartást és erősíti a vérkeringést. Gerincbetegek, mozgássérültek és kismamák is elkezdhetik.
A kínaiak eredetileg nem gyógyítás céljából hozták létre, hanem a betegségek megelőzése és a harmónia megtartása céljából. Ebben az egyre gyorsuló világban még aktuálisabb az ősi kínaiak tanítása, amelynek megismeréséhez ez a könyv nagyszerű bevezető lehet. Az eredetileg biológus szerző röviden bevezet a keleti gondolkodás és gyógyítás alapjaiba, továbbá beszél a stressz és a depresszió jelenségéről is. A könyvből kiderül, hogy a stressz pusztán egy válaszreakció, amely csak akkor gyakorol negatív hatást a testre, ha annak az ellenállása meggyengül. Ebből következik, hogy stressz által okozott betegségek megelőzhetőek, de csak akkor ha test védekezőrendszerének erősítése mellett a lélek "immunrendszerét" is erősítjük. Mindehhez nagyszerű megoldást nyújtanak a csikung gyakorlatok, amelyek friss energiával töltik fel a testet. Ez a könyv kizárólag a dr. Berend Róbert által vezetett Mingtang Meditációs Iskola Ezüst 12 mozgásos és meditációs gyakorlatait tartalmazza, tehát nem a csikung teljes ismeretanyagával fogsz találkozni. Mindez nem is lehetséges, hiszen több ezer éves tudományról van szó, amely ennyi idő alatt rengeteget változott, többféle irányzata is kialakult.A csikung irányzatairól és filozófiájáról itt olvashatsz egy rövid összefoglalót.
A könyv arra figyelmeztet, hogy mielőtt elkezdesz gyakorolni lazulj el és zárd ki a külvilágot, egyszóval meditálj. Ha még csak most kezdesz el ismerkedni a meditáció lényegével az sem baj, mert a szerző bemutatja röviden mi is ennek a lényege, sőt könyv függelékében két meditációt is ajánl, amelyek segítségével megszeretheted magad és átélheted a boldogságot is. Mint minden sportnál, itt is fontos a bemelegítés, amely légzőgyakorlattal és a meridiánok nyújtásával kezdődik. Mindez arra jó, hogy az energiacsatornában keletkezett blokkokat kioldja. Ezután következnek a tényleges gyakorlatok, majd végül az ún. kilépő gyakorlatokkal záródik a mozgás. Ez utóbbiak feladata az, hogy ismét a környezetünk felé forduljunk. Mindegyik gyakorlat nagyon egyszerű, és semmilyen előképzettséget nem igényel. A könyv színes képekkel mutatja be a gyakorlatok minden egyes lépését, amely különösen vizuális típusú embereknek ajánlott. Mindegyik gyakorlatnál szerepel egy részletes leírás is, amely bemutatja a mozdulatok szervezetre gyakorolt hatását, illetve a meridiánnyújtásnál az egyes meridiánokat is. Miután ez a könyv nem az akupresszúráról és reflexológiáról szól, meridiántérképeket itt ne keress. A könyv végén a függelékben találsz egy edzéstervet, amely bemutatja az iskola gyakorlatainak sorrendjét, az egyes gyakorlatok ismétlésszámát, illetve azt, hogy végezhetők-e önállóan.  Ha szeretnél beleolvasni a könyvbe és megnéznél egy példagyakorlatot, akkor kattints ide
A könyv függelékében találsz még egy 42 lépéses önmasszázs gyakorlatsort, amely elsősorban a fej és a nyak feszültségét oldja és önállóan is végezhető.
Ha a fővárosban élsz, akkor személyesen is tanulhatsz a Mestertől, részleteket lásd itt
Nemcsak az Ezüst 12 irányzat gyakorlatait tanulhatod meg tőle, hanem Mingtang Csikungot és Feng Chi-t is, erről részletesebben a fent említett oldal tanfolyamok menüpontjában tudhatsz meg többet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése