Google keresés

Egyéni keresés

2012. június 24., vasárnap

Mary K. Greer: Fordított tarot - hogyan értelmezzük kirakáskor a fejjel lefelé álló kártyalapokat? A Rider Tarot lapjaival

Ez a könyv azokhoz szól, akik nem online jósolnak kártyából, hanem akik hagyományos módon pakliból vetnek kártyát. Utóbbi esetben ugyanis előfordulhat, hogy bizonyos kártyalapok fejjel lefelé jelennek meg a jóslás során, ami nem véletlen, de nem mindegyik jós foglalkozik vele, inkább úgy tekintenek rájuk, mintha azok is rendesen álló kártyák lennének.
Mindez teljesen szabad döntés a kérdező részéről, de a fordított kártyák egy újabb árnyalatot adnak a jóslat megfejtéséhez, legalábbis a szerző szerint. Éppen ezért Mary K. Greer könyvét haladó tarot fejtőknek ajánljuk, már csak azért is, mert a könyv nem olyan nyelvezetet használ, hogy a teljesen kezdők is megérthessék a tarot nyelvét.

Ha teljesen kezdő vagy a tarot világában, inkább Hajo Banzhaf könyveit ajánlom az induláshoz, mert abban tényleg minden benne van, amit tudnod kell. (Korábban írtam már az ő egyik könyvéről itt a blogon).
Igaz, hogy ebben is könyvben is találsz a tarot-val kapcsolatos kislexikont, no meg bizonyos kirakások ismertetését, de ezek inkább emlékeztető és összefoglaló funkciót képviselnek a kötetben mindarról, amit már korábban megtanultál.
A könyvből kiderül, hogy a fordított lapok jelentése hasonló az asztrológiában a retrográd bolygókéhoz, amelyek gátlást, visszalépést, megrekedést jelentenek. Persze ez nem ilyen egyszerű, mert mindenkinek a saját életére kell lefordítania a könyvben meghatározott analógiákat, szóval ha ilyen kártyák akadnak a kezedbe a jóslás során, akkor ne gondolj automatikusan rosszra, mert lehet, hogy a kártyák a felszín alatti elfojtásokat, illetve azok felszínre jutását mutatják, ami egy tisztulási folyamatot jelezhet. Ráadásul egyetlen ember életében sem történnek csak "rossz" dolgok, illetve a látszólag "rossz " dolgok sem tartanak örökké. Ugyanez persze a "jó" dolgokra is igaz...

A könyv bemutatja a tarot mind a 78 lapjának az álló és a fordított jelentését, méghozzá elég részletesen, ami azért fontos, mert a lapoknak mindig több jelentésük van ugyanúgy, ahogy az asztrológiában a jegyeknek, a bolygóknak, a házaknak és a fényszögeknek. Végül is az asztrológia és a tarot meglehetősen szorosan kapcsolódik egymáshoz, mert az asztrológiai fogalmakat hozzá lehet rendelni a tarot lapjaihoz, de a szerző már csak a kötet végén tárgyalja őket a függelékben, de akkor is csak kizárólag a Nagy Arkánum lapjait felelteti meg a bolygóknak és az elemeknek.
A mű külön tárgyalja a Nagy és a Kis Arkánum lapjait, utóbbit pedig még négy részre osztja: a botokra, kelyhekre, kardokra és érmékre. Az udvari kártyák már egy külön fejezetben szerepelnek a végén, hiszen nem tartoznak szorosan véve a Kis Arkánumhoz.
A kötet nem áll meg a tarot lapjainak az ismertetésénél, hanem néhány kártyakirakást is ismertet, de ezeknek egy része nem olyan, mint amiket az eddigi tarot könyvekben olvashattál. Ilyen például az Akasztott Ember Kirakás, az Életleltár Kirakás, a Problémamegoldó Kirakás, vagy a Rejtett Befolyások Kirakás.

A szerző azt állítja, hogy úgy is jósolhatsz magadnak a tarot-ból, hogy kizárólag fordított kártyákat használsz a jóslás folyamata során, amelynek az a célja, hogy fényt derítsen a benned zajló negatív folyamatokra, feszültségekre, elfojtásokra, gátlásokra. A tarot ugyanis egy önismeret-fejlesztő módszer elsősorban, amihez hozzátartozik a kellemetlen, negatív események felismerése, meghatározása is, mondjuk például egy betegség valódi, lelki okainak a vizsgálata.
Azt, hogy hogyan is jósolj csupa fordított kártyával a szerző bemutatja a könyv első fejezetében, illetve mutat egy részletes és jól tagolt példaelemzést is, amely egyaránt tartalmaz álló és fordított lapokat is Kelta Kereszt kirakásban. A könyv függelékében pedig kulcsszavakat találhatsz az álló és fordított kártyalapok jelentéséhez, amelyek megkönnyítik a jóslatod értelmezését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése