Google keresés

Egyéni keresés

2012. július 16., hétfő

Jon Sandifer: Feng shui asztrológia - sorselemzés és jóslások

Kínában többféle asztrológiai rendszer is kialakult az elmúlt több ezer év során, de a legtöbben a kínai állatövi asztrológiát ismerik, amely a születési év és hónap alapján sorolja be az embereket 12 kategóriába.
A feng shui asztrológiának azonban semmi köze nincs a kínai állatövi asztrológiához, sokkal inkább a számmisztikával van rokonságban, már csak azért is, mert itt a különböző kategóriák számokból, illetve az öt elem kombinációiból állnak.

Más néven Kilenc Csillag Ki asztrológiának is nevezik, ebből a ki (vagy csi) szócska a világegyetem erejét jelenti, amelyről azt tartják a kínaiak, hogy 9 féle csillagon keresztül szűrődik le a Földre, tehát 9 féle univerzális energiatípus van bolygónkon.
Ez a 9 féle csillag a Ji King 8 féle alaptrigramjának feleltethető meg, kivéve az 5-ös számot, amely a középpontot jelképezi, amely körül a változás energiái forognak. Az 5-ösnek nincsenek önálló vonásai, nincsen külön karaktere, mert a többi nyolc karaktertípusból állnak össze a tulajdonságai, ezért trigramja sincs.
Mindez nem a véletlen műve, ugyanis a kínai filozófia teljes rendszere (tehát a taoizmus, az öt elem tana, a feng shui, a meditációk, a tai chi) mind a Ji Kingből alakultak ki, éppen ezért a szerző is szentel a témának egy rövidke fejezetet a könyvben.

Viszont a könyv nem a Ji Kingről, sőt még csak nem is feng shui-ról szól, ezért ebben a könyvben nem fogsz utasításokat kapni arra, milyen tárgyat hová helyezz, mert ennek a könyvnek sokkal inkább a sorselemzés és jóslás a témája. 
(Egyébként a feng shui asztrológia azért kapta ezt a nevet, mert a feng shui általános alapelvei, ennek a rendszernek a segítségével személyre szabhatók, vagyis a FS asztrológia segítségével meg tudod határozni, hogy számodra melyik a szerencsés, illetve a kevésbé szerencsés égtáj, ami már komolyabban segíthet a lakásod, vagy a munkahelyed berendezésénél. Lényegében ez a FS asztrológia alkotja a feng shui egyik legjelentősebb és legbonyolultabb iskoláját, a Repülőcsillag Iskolát).

Jon Sandifer könyve bemutatja a 9 alapszám jelentését, majd pedig segít kiszámolni az alapvető három számot, amely leginkább jellemez minket. Mindez nagyon hasonlít a számmisztikához, de a feng shui asztrológiában máshogy kell meghatározni ezeket, ugyanis itt nem a név alapján számolnak, hanem kizárólag a születési dátum alapján határozzák meg a három számot. A teljes elemzéshez ezt a három számot kell összevetni, amelyek lehetnek teljesen eltérő jellegűek is, de mégis egy egészet alkotnak az adott embernél.
Összesen 81 ilyen számkombináció lehetséges, amelyet Sandifer kizárólag hírességeken keresztül mutat be, de csak röviden.

A könyv végén pedig Sandifer megmutatja, hogyan kell ezzel a rendszerrel jósolni. Háromféle előrejelzés szerepel a könyvben: éves és havi előrejelzések, illetve útiterv készítés, amely azt mutatja meg, hogy számodra az adott évben melyik irányba érdemes utazni, és melyik az abszolút szerencsétlen útirány.
A feng shui asztrológiában ugyanúgy léteznek házak, mint a nyugati asztrológiában, csak éppen itt 9 darab ház van, míg a nyugati asztrológiában 12.
A FS asztrológiában a házak elrendezése is más, ugyanis egy 9 kis kockára osztott négyszög alakú ábra takarja a házakat. Kínában ezt lo shu négyszögnek nevezik, amelyet az amerikai születésű Háromajtós Feng Shu Iskola is használ. A lényege ennek a négyzetnek, hogy az egy-egy sorában szereplő számok összege mindig 15 kell, hogy legyen.

Ez a 9 darab szám ugyanúgy ciklikusan mozog, mint a nyugati asztrológiában a csillagjegyek, vagyis a jóslás annak alapján készül el, hogy az adott időszakban a három fontos szám melyik házban is tartózkodott éppen. Sandifer könyve elég korrektül bemutatja ezeknek a házaknak az analógiáit, de azért számomra elég nehezen értelmezhetőek a jóslással kapcsolatos fejezetek.
Mindenesetre a könyv egy érdekes kirándulás az önismeret világába, ezért érdemes nekiállni, és elolvasni, mert a Ji Kinget és a kínai filozófia alapjait például kifejezetten közérthetően mutatja be.
Jon Sandifer több, mint 20 éve foglalkozik feng shui-val és asztrológiával is. Jelenleg Londonban él és tanít. Érdekesség, hogy az első magyar feng shui oktatónak, Szilvásy Juditnak is ő volt az egyik tanára.

Kapcsolódó bejegyzések:

Szilvásy Judit: Váltsuk valóra álmainkat feng shuival, már dvd-vel is - alapfkú feng shui kézikönyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése