Google keresés

Egyéni keresés

2013. január 10., csütörtök

A Titok Tanítóinak Könyvtára: Bob Doyle: Ellenállás nélkül szenvedéllyel

A Vonzás Törvénye talán a leghálásabb téma az ezotérián belül, ugyanis erről a rókáról, mindig újabb és újabb bőrt le lehet húzni. Mindez köszönhető a Titok című könyvnek, ami hatalmas reklámot kapott világszerte, ezért aztán rengeteg emberhez eljutott a híre.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerzője Rhonda Byrne írt volna legelőször a témáról. Esther és Jerry Hicks, Barbel Mohr, vagy Bob Doyle egyaránt megelőzték Byrne-t ebben a témában, csak éppen az ő könyvük nem kapott akkora reklámot.
Bob Doyle nevét a Titok előtt nem ismerte a magyar közönség, de utána kialakult az igény az ő könyvének a magyar nyelvű kiadására is, úgyhogy ezért is jelent meg ebben a sorozatban.
A könyv lényegében semmi újat nem mond, legfeljebb összeszintetizál már létező tanításokat, de ez  szerintem nem baj. Az viszont már igen, amikor ezt valami forradalmian új dolognak állítják be.
Doyle sem mond végül is mást, mint amit már Hicks-ék, Byrne, vagy Vitale megírt, csak ő éppen az ellenállás fogalmára fókuszál a könyvben és nem a teremtésre. Ez utóbbit már a Titokból, vagy Hicks-ék könyveiből megtanulhattad. Gondolom neki is láttál nagy serényen a teremtésnek, de aztán több esetben nem jött össze.
Ilyenkor lehet dühös voltál, vagy csalódott, hogy ez az egész biztosan valami csalás, amiből legfeljebb az ilyen típusú könyvek szerzői gazdagodnak meg. Gondolkozhatsz így is, de ettől még neked nem lesz jobb.
A törvény ugyanis működik, de a teremtést rohadt könnyű elcseszni, ugyanis apróságokon is elbukhat az egész folyamat.
Azt, hogy egészen pontosan miken, azt nem könnyű meghatározni, mert minden embernek más a teremtéstörténete, de vannak olyan elemek, amelyek minden elrontott teremtésben szerepelnek. Igazából ezekről már a Hicks házaspár kérd és megadatik című könyvében is esett szó, de a Titok is érintette a problémát.
Hicks-ék azonban nem tisztázták igazából az ellenállás fogalmát, helyette inkább arra koncentráltak, hogy a negatív, lehúzó érzelmi állapotokból átbillentsék a népet különböző gyakorlatok segítségével.
Doyle könyvéből azonban kiderül, hogy egészen pontosan mi is ez az ellenállás, és milyen formái lehetnek az ember életében.
Ezek után már csak el kell ezt engedni, amit mondani könnyű, megtenni nehéz. A könyv azonban kétféle elengedési technikát is kínál erre a problémára: az Érzelmi Felszabadulás Technikát (ÉFT) és a Sedona-módszert, amelyek egyszerűek és fájdalommentesek is.
Az ÉFT módszert már Joe Vitale is megírta a Kulcs című kötetében, csak ő nem nevezte nevén a dolgot, hanem egyszerűen csak kopogtató technikának hívta. Végül is ez a lényege: bizonyos pontokat kell megütögetni a fejen és az arcon, amitől a feszültség oldódik. Részletesebben lásd a könyvben.
A Sedona-módszer nagyon hasonlít a Byron Katie által kidolgozott Négy kérdéshez, csak éppen itt mások a kérdések. A Sedona-módszert egy Hale Dwoskin nevű figura dolgozta ki, aki szintén szerepelt a Titokban, de részleteket erről nem tudok. Valószínűleg azért, mert Magyarországon még nem sokan ismerik.
Többféle tisztító, elengedést segítő technika is létezik, de ez a kettő a legegyszerűbb.
A könyv alcíme azt állítja, hogy ebben a műben megtalálsz mindent, amit a Vonzás Törvényéről tudnod kell, de ez barokkos túlzás szerintem, bár enélkül lehet, hogy nem lehetne ilyen jól eladni a könyvet.
Ami viszont erőssége ennek a könyvnek az egy áttekintő térkép a vonzás folyamatáról, ami nagyban elősegíti a sikeredet. Ez némileg eltér a Hicks házaspár, vagy Byrne módszerétől, ugyanis Doyle a folyamatba beépíti az elengedési technikákat is, de ez nem azt jelenti, hogy a vágyaidat engeded el, hanem a különböző hiedelmeket, amelyek a vágyaid beteljesedésében akadályoznak!
Miután ezek a hiedelmek nem tudatos dolgok, ezért nehéz őket felismerni, úgyhogy előbb le kell ásnod mélyen önmagadba. Ehhez a meditáció a legalkalmasabb eszköz, amelynek a gyakorlásához találsz néhány tanácsot ebben a könyvben, sőt egy magnóra rögzíthető szöveget is, amelyet később annyiszor használsz, ahányszor akarsz.
A könyv legutolsó fejezetében pedig a Vonzás Törvényével kapcsolatos legfontosabb kérdésekre találhatod meg a választ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése