Google keresés

Egyéni keresés

2010. szeptember 6., hétfő

Berend Róbert: Önfejlesztő meditációk - meditációs iskola ingyenesen letölthető alapmeditációval

A meditáció lényegében két egymással ellentétes folyamatot valósít meg egyszerre: miközben tested elazulva pihen, mintha lefekvéshez készülődnél, tudatod eközben ébren marad és figyel. 
A meditáció célja a gondolataid irányítása, uralom alatt tartása. Mindez meglehetősen nehéz folyamat, különösen az európai civilizációban felnőtt ember számára, mert ugye minket arra nevelnek kezdettől fogva, hogy állandóan csináljunk valamit, legyenek céljaink, legyünk sikeresek lehetőleg minél fiatalabb korban. Csak úgy cél nélkül létezni bűn ebben a teljesítményközpontú kultúrában. Manapság már a stressz, a versenyhelyzet fogalmát már az óvodások és a kisiskolások is egyre inkább megismerik, hiszen információk özöne zúdul rájuk nap mint nap. Később, felnőttkorban ez a helyzet csak rosszabb lesz. Végül pedig az emberi test úgy fog járni, mint a folyton csúcsra járatott motor: tönkremegy, kiég. Az ún. civilizációs betegségek, mint például a szívbetegségek, agyvérzés és a rák kialakulását is ez a folytonos pörgés, és csúcsra járatottság okozza.

A döntés a te kezedben van: átengeded-e magad a stressznek, vagy pedig távolságot tartasz tőle. Ha az utóbbi mellett döntöttél, akkor érdemes megismerkedned a meditációval, amely a leghatékonyabb stresszkezelő eszköz. Ha rendszeresen meditálsz, a világot is másként fogod látni, nyugodtabb és összeszedettebb leszel, és a problémák helyett megtanulod meglátni a megoldást. Ha szeretnél megtanulni meditálni, akkor fel kell kötnöd a gatyát, mert a témában hihetetlen mennyiségű tudásanyag jött létre több évezred alatt. Ez alatt az idő alatt a meditációra egész rendszerek épültek rá, például Indiában a jóga és a pránanadí, Kínában pedig a csikung, illetve a taoizmus, de a hinduizmus és a buddhizmus tanainak egy része is a meditáción alapszik. Berend Róbert csikungtanár könyve egyfajta útikalauz a teljesen kezdő meditálóknak, amely segít eligazodni a különböző meditációs segédeszközök között (mint például a mantrák,mandalák, mudrák), illetve bevezető jelleggel megismertet a keleti energiatan alapjaival. Ha már gyakorlott meditáló vagy, akkor a könyv elméleti anyaga segít átláthatóvá, rendszerezettebbé tenni a tudásodat.

A könyv két részre oszlik: az első rész az elméleti anyag, amely a korábban említett meditációs segédeszközöket, illetve a keleti energiatan alapjait is tartalmazza, illetve felvázolja röviden az emberi agy működésének pszichológiai alapjait, beszél a légzésről, illetve a testtartásról. Ez utóbbi kettő ugyanis elengedhetetlen a meditációhoz.
Miután egy helyre koncentrálni a gondolataidat igen nehéz folyamat, ezért szükség van bizonyos segédeszközökre, amelyek megkönnyítik mindezt. A könyvben Berend Róbert csak a mandalákat és a mudrákat mutatja be, de tulajdonképpen a jógának is valójában ez a funkciója és nem a testgyakorlás, ahogy azt mi nyugatiak gondolnánk. Ez a rész csak bevezető jelleggel mutatja be mindezeket a tanokat, ha tehát bővebben érdekel a téma, akkor mélyedj el a szakirodalomban, vagy keress rájuk itt az interneten. 
A mudrákat ujjak jógájának is szokták másképpen nevezni. A lényege az, hogy a kezek bizonyos ujjainak összeillesztése összeköti a test különböző részein futó energiavezetékeinek pontjait, amelynek gyógyító hatása van a testre. Ha a mudrákról szeretnél többet megtudni, akkor javaslom, hogy olvasd el Gertrud Hirschi kétkötetesét Mudrák I. és II. címmel.
A mudrákról szóló rész egyben átvezetés is a keleti energiatan alapjaiba, amely szerint az emberi testet a különböző vezetékeken áramló energia működteti, a betegségeket pedig energetikai akadályok okozzák.
A könyvben a keleti energiatan alapjait bemutató fejezet kissé becsapós, ugyanis csak a kínai gyógyászat alapjait ismerteti meg az olvasóval. Mindez nem véletlen: a szerző ugyanis a kínai eredetű csikungot oktatja, amelynek a gyakorlása növeli a szervezet életerejét és feloldja az energetikai blokádokat. Többféle csikung irányzat is létezik, Berend Róbert az ún. Mingtang csikungot oktatja a saját iskolájában, amely taoista alapokon nyugszik. A taoizmus, illetve az ősi kínai filozófia egyik alapvető része az öt elem körforgásának tana, elsősorban ezt mutatja be az elméleti rész utolsó fejezete.

A szerző ezután sem hagy magadra: a könyv második részében 29 meditációt találsz, amelyek közül kettőt a könyvhöz mellékelt CD-n is meghallgathatsz. A gyakorlati rész Berend Róbert saját iskolájának, a Mingtang Meditációs Iskolának a tananyaga. A szerző részletesen ellát instrukciókkal ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudj meditálni. Valójában a 29 gyakorlat egy része pusztán előkészület, amely által megtanulsz lazítani, megismered a meditációs légzéstechnikát, illetve a két agyféltekédet is össze tudod hangolni. Ez utóbbi azért jelentős, mert a test és a tudat összehangolásával fel tudod venni a kapcsolatot saját magaddal, a belső középpontoddal.
Ha szeretnéd letölteni az alapmeditációt teljesen ingyen, akkor kattints ide . Ennek a hanganyagnak a segítségével be tudod gyakorolni a meditációs tartást és légzést, majd ha ez már jól megy, akkor áttérhetsz az irányított meditációk gyakorlására.
A gyakorlatok egy része (öt évszak meditáció, illetve az öt elem erősítésére szolgáló meditációk) erőteljesen kötődik a természethez, amely a távol-keleti kultúrában kulcsszerepet tölt be kezdettől fogva. Az ott élő emberek ugyanis rájöttek, hogy ők is természet részei, erejét nem győzhetik le, ezért inkább együttműködtek vele.
A mostani modern civilizációban élő ember meglehetősen távol került a természettől, ráadásul mindenféle bonyolult szabályokkal bástyázza körbe az életét, amelyek inkább akadályozzák, mintsem segítik az önismeretet, és ezzel együtt a fejlődést.

A kötetben szereplő meditációk célja az, hogy végre szembenézz magaddal és megtudd, ki is vagy valójában. Különösen az öt évszak meditáció alkalmas erre, ahol a szerző által feltett évszakokhoz kapcsolódó kérdések segítségével feltérképezheted a gátjaidat. Ha már tisztában vagy ezekkel, akkor el is tudod őket engedni, hiszen már nem szolgálnak téged.
Az öt évszak meditáció egy komplex feladatsor, amely egy éves ciklust képvisel, és a télmeditációval kezdődik. Az öt évszak meditáció ingyenesen letölthető Berend Róbert honlapjáról, de csak mindig az aktuális évszakhoz kapcsolódó meditáció érhető el. Kattints ide az öt évszak meditáció letöltéséhez  
Fontos tudni, hogy ezek a meditációk kizárólag azok számára érhetők el, akik olvasták a könyvet, és megadják a letöltésnél a benne található jelszót.

A távol-keleti emberek elsősorban a betegségek megelőzésére és a test egészségesen tartására törekedtek. Ez az alapja az ún. holisztikus szemléletnek, amely azt állítja, hogy az ember teste, szelleme és érzelmei egymástól szét nem választható, egységes. A betegség kialakulása esetén nemcsak a beteg szervet kezeli, hanem az egész embert gyógyítja. Ennek szellemében készültek el az öt elemet erősítő meditációk, amelyek a szervezeted különböző meridiánjainak energiaáramlását segítik és elsősorban a betegségek megelőzését szolgálják. Miután ezeknél a meditációknál energiát kell áramoltatnod a meridiánjaidon, a szerző útjelzőket is készített, amelyeket a kötet függelékében találsz meg. Jómagam többféle energiagyógyászattal és reflexológiával foglalkozó könyvet olvastam, illetve többféle energetikai térképet láttam, de eddig az itt látható ábrák voltak a legkönnyebben értelmezhetőek. Mindegyik meridiánt külön ábrán láthatod úgy, hogy a vezetékek az egész testen ábrázolódnak.

A könyv utolsó fejezete ún. célmeditációkat tartalmaz, amelyeket egy - egy bizonyos cél elérése érdekében végeznek. Ide tartoznak az irányított meditációk, amikor a gyakorlatokat a megadott instrukciók alapján kell végezned. Az elérendő cél igazából lehet bármi: például elképzelheted a jövődet, vagy felveheted a kapcsolatod valamelyik testrészeddel például. A könyvben találsz is egy olyan gyakorlatot, amelynek a segítségével betekinthetsz a jövődbe, egyben formálhatod is azt.
A többi célmeditáció, inkább az érzelmek, illetve a stressz kezelésére irányul. A könyvet a szerző utószava zárja, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a meditációk gyakorlásánál csak lassan siessünk.
A könyv végén megtalálhatod az összes meditáció listáját egy helyen, továbbá a kapcsolódó szakirodalmat, ez utóbbi felsorolja Berend Róbert csikunggal kapcsolatos munkáit is.

Kapcsolódó anyagok:

Online hallgatható legálisan 4 darab Balogh Béla meditáció ingyen
Ingyen letölthető meditáció Veres Krisztától ajándékba
INgyen belehallgathatsz Parádi József pszichiáter ho'oponopono meditációs CD-jébe!
Hallgass bele ingyen Marosfalvi Imre Enrico Ho'oponopono című CD-jébe!
Hangterápiás gyógyítás tibeti hangtálakkal
Müller Péter: Benső mosoly I-II. gondolatok önismeretről és meditációról
Barefoot Doctor (Stephen Russell): A mezítlábas doktor tanácsai
Osho: Szerelem, szabadság, egyedüllét
Deepak Chopra: Mesteri útmutatás tanítványoknak
Osho: Szexügyek - a szextől a magasabb rendű tudatosságig
Eckhart Tolle: A Most hatalma - egy módszer a szorongás és a fájdalomtest feloldására
Dr. Berend Róbert: Önfejlesztés csikunggal - Ezüst 12 mozgásos és meditációs gyakorlatsor
Lélekpillangó - ingyenes spirituáluis mesék naponta a boldogságért!
Videó: Munkahelybevonzó ima 5-ről a 6-rásoknak, meg mindenkinek!
Videó: Müller Péter idézetek meditációs zenével
Videó: Bagdi Bella: Életfeladat felismerésése és beteljesítése
Videó: Bagdi Bella: Hoponoponó dal
Videó: Kövi Szabolcs: Csendes víz - háttérben a horvátországi Plitvicei-tavakkal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése