Google keresés

Egyéni keresés

2012. április 23., hétfő

Müller Péter: Benső mosoly I-II. gondolatok önismeretről és meditációról

Az önismeret és a meditáció talán a két leghálásabb témakör az ezotérián belül, nem csoda, hogy rengeteg könyvet adtak ki ezekben a témákban, hiszen a legtöbb ember akkor fordul az ezotéria felé, amikor válságba kerül az élete, és majd ettől várja a megoldást.
Müller Péter szerint a valódi önismeret és a meditáció tényleg megoldást adhat, jobban mondva segít a problémákat  kívülről, vagy felülről a megfigyelő szemszögéből nézni, amely tulajdonképpen a kreativitás otthona is egyben.
A szerző azt mondja, hogy erre az elmélyülésre, tisztánlátásra csak kevesen képesek, mert az emberek felszínesek, sőt gyakran még az ezotéria/spiritualitás témakörével foglalkozó könyvek is azok, különösen a mostani sikerkönyvek, mint például a Titok és társai.
Jó, mondjuk ezek nem meditációval, meg önismerettel foglalkoznak, de olyan nyelvezetük van, ami azt sugallja, hogy a válsághelyzetek itt a Földön könnyedén megoldhatóak, csak érezd jól magad, és akkor ezek a nehézségek eltűnnek maguktól.

Müller Péter szerint ez nem így van, hiszen tanulni, feladatokat megoldani jöttünk a Földre, ezért a nehézségeket senki sem kerülheti el, sőt azok gyakran csaknem a teljes élethosszig fennállnak, tehát ezek az ún. sikerkönyvek sokszor inkább csak károkat okoznak. Ráadásul ha az egész ennyire egyszerű lenne, akkor elég lenne csak nevetned, és máris megszűnne minden problémád.
Müller Péter könyvei a spiritualitás komolyabb arcát mutatják meg az olvasónak, éppen ezért nagyon nehéz az ő könyveit olvasni. Részben azért, mert sokszor belebonyolódik a mondandójába rendesen, részben azért, mert az ő gondolatai további gondolatokat ébreszthetnek benned, vagy esetleg ki nem élt érzések, illetve már elfeledett emlékek törhetnek fel benned. Velem legalábbis így történt, de ez mondjuk én vagyok, bár biztosan nem vagyok egyedül ezzel.
Az viszont biztos, hogy a szerző választ adhat olyan kérdésekre, amelyek egy ideje már foglalkoztatnak téged, de ez(ek) a válasz(ok) valószínűleg nem lesznek kellemesek, sőt esetleg további fájdalmakat okozhatnak.

A Benső mosoly egy eredetileg kétkötetes mű, de az újabb kiadás már egy könyvben adta ki a két kötetet, ráadásul ez utóbbihoz még egy DVD is jár, amelyen Müller Péter a saját otthonában mutatja be az általa használt meditációs technikát, amelyről a második kötet anyaga szól. (Sajnos a DVD-t nem láttam, mert könyvtárból vettem ki a kötetet). Ezzel szemben az első kötet az önismeret témáját veszi célba.
Müller Péter hatvanévesen kezdte el írni ezt a könyvet, tehát már volt rálátása és tapasztalata az önismeretről és a meditációról, meg úgy egyáltalán a szeretetről, hiszen addigra élete nagy részét már leélte és látott egy és mást.
Persze a többi hasonló ezoterikus szerző is a saját tapasztalatait írja le, de sokszor ezek a könyvek távolságtartóbbak, ridegebbek, kivéve az ázsiai szerzőket, akik más kultúrában nőttek fel, mint Európa, meg Észak-Amerika.
A szerző is inkább az ázsiai spirituális kultúra nyomvonala mentén halad, ugyanis széleskörű ismerete van erről a témáról, de a Benső mosoly anyaga nem áll meg ennél, hanem összeszövi az írónak a sokféle tapasztalatát, ezért a könyvben szó esik Müller Péter életéről is, továbbá vallásról (keresztény, illetve buddhista) és filozófiáról is.
Azt is lehet mondani, hogy a Benső mosoly egy anekdotáskötet, amelyben a szerző elsztorizgat közismert emberek életéről, de azért ezek mögött a történetek mögött jóval komolyabb tanulságok húzódnak meg.

Az egyik legfontosabb tanulság az, hogy az önismeret és a meditáció nem mindig békés és nyugodt folyamat, sőt sokszor nagyon kemény és fájdalmas!
Hiába mondják azt a könyvek, hogy a meditáció nyugtató hatású és elhozza majd a lelki békédet, de ez csak féligazság. Amikor ugyanis leülsz meditálni, az ego hirtelen elkezd fecsegni, mert nem hagyja magát kiiktatni a játszmából, ezért nagyon oda kell figyelni és tudatosnak kell lenni, mert ha feladod, akkor az ego győzött.
Ráadásul ha egyedül vagy magaddal, előbb-utóbb elkezded felismerni magadat, és fájdalmas emlékek jöhetnek elő, olykor az előző életeidből is.  Ezért olyan kemény dolog az önismeret, amely a meditációval kézenfogva jár.
Nem véletlen, hogy az önismerethez vezető egyik leghatékonyabb út a meditáció, amikor is egyedül, csendben vagy magaddal és befelé figyelsz.
Na, most ez egy ijesztő dolog a nyugati kultúrkörben, mert az embereket itt nem arra nevelték, hanem épp ellenkezőleg: legyenek folytonos mozgásban, csináljanak valamit, pihenni ráérnek később is.
Sajnos ebben a teljesítménycentrikus társadalomban sokakat éppen ezért a folytonos pörgés miatt fiatalon ragad el a halál, anélkül, hogy igazán éltek volna.
A másik dolog, ami miatt ijesztő a meditáció folyamata az az, hogy az emberek tulajdonképpen nem szeretik saját magukat, ezért mindent megtesznek, hogy elkerüljék az önmagukkal való találkozást. Inkább tévét néznek, olvasnak, zenét hallgatnak, barátokkal találkoznak, egyszóval menekülnek a csend és az önmagukkal történő számvetés elől.

Csakhogy örökké nem lehet menekülni, mert az élet előbb-utóbb rákényszerít arra, hogy szembesülj önmagaddal, sajnos gyakran túl későn, mert ez a találkozás már csak halál árnyékában történik meg. Ilyenkor kezdik el bánni az emberek, hogy ezt vagy azt a dolgot nem merték megtenni, és hogy folyton másoknak akartak megfelelni.
Csakhogy ebbe a törekvésbe szépen bele lehet ám zavarodni, mert életed folyamán elég sok emberrel találkozol, akikkel közelebbi ismeretséget alakítasz ki, és gyakorlatilag mindegyikük mást akar tőled.
Ilyen esetben jó megoldás lehet a meditáció, amely elvezet a lelked középpontjához, ahol megszűnik a zűrzavar, az örvény és végre csend van.
Ebben a csendben fel tudod venni a kapcsolatot a Valódi Önmagaddal, aki a Földre való leszületésed előtt voltál. A szerző a saját Valódi Énjét egyszerűen Bölcs Bohócnak nevezi és tulajdonképpen ő írta meg jórészt eme kötetet. (Mondjuk ez minden alkotó emberrel így van, vagyis tulajdonképpen a Felsőbb Énjük, vagy más szóval a Valódi Önmaguk készíti el helyettük a művet.)
Valójában minden gondolatszikra a Forrásból, vagyis ebből a nagy csendből érkezik hozzánk, Valódi Önmagunk közvetítésével.
Ha sikerül vele tartós kapcsolatban maradnod, akkor gyakorlatilag legyőzhetetlen és rendíthetetlen leszel, hiszen tudod már azt, hogy mit kell tenned a különböző helyzetekben anélkül, hogy elveszítenéd a nyugalmadat és pánikba esnél. 
Mindez azt jelenti, hogy visszatérnek a tisztánlátói képességeid, amely azt jelenti, hogy elkezded megérteni, miért is vagy itt, és azt, hogy mindaz, amit eddig mondtál, vagy tettél akár az előző, akár a jelenlegi életedben, az mind helyes volt, tehát a bűntudatod megszűnik. Ez egyébként is egy felesleges, mert mindent te teremtettél meg az életedben, mielőtt megszülettél volna,szóval nincsen értelme. Ugyanígy nincsen értelme mások hibáztatásának sem, hiszen egyikünk sem tehetetlen áldozat, hanem nagy erejű teremtő.
A tisztánlátás képessége igazából nem azt jelenti, hogy akkor mindjárt látnoki képességeid is lesznek, bár megeshet időről időre, hogy az álmaidban választ kapsz bizonyos kérdéseidre, illetve esetleg láthatod a jövődet is.
Valójában viszont arról szól ez az egész, hogy a problémáidat, a helyzetedet megtanulod felülről, egy másik perspektívából látni, egyszóval kivülről, a megfigyelő szemével nézed magadat és a többieket, tehát távolságot tartasz a helyzettől. A szerző több példát is hoz erre a kötetben, olvasd el és meg fogod érteni te is.

Mindez növelni fogja a tudatosságodat, amelynek a segítségével meg tudod váltani a sorsodat. Minél többen értitek meg ezt a folyamatot, annál magasabb lesz az emberiség tudatszintje.
Persze ezt a megváltani a sorsodat-dolgot ne úgy képzeld el, mint ahogy az amerikai sikerkönyvek leírják, tehát nem fog egy csapásra gyökeresen megváltozni az életed, nem leszel milliomos, meg ilyenek.
Inkább egy lassabb, sokszor évekig tartó folyamatról van szó, amíg ráébredsz sok mindenre, de ahogy szép lassan egyre tudatosabbá válsz, annál inkább elkerül majd az agresszió lehetősége, hiszen nem leszel már fogékony rá, ezért az agresszorok inkább más áldozatot keresnek majd maguknak.
Az önbizalmad, önbecsülésed is megnő, és egyre kevésbé tudnak majd megbántani. Egyelőre még kevés ilyen ember van, de remélem idővel egyre többen lesznek.
Müller Péter könyve segíthet nagyon sok embernek ebben a témában, ezért javaslom, hogy szánj időt erre a könyvre, esetleg küldd el ezt a bejegyzést azoknak, akiknek szüksége lehet erre, mert hátha ez lesz  a mentőövük.
A szerző a könyv második kötetében még azt is megmutatja, hogy ő hogyan, milyen módszerrel szokott meditálni, úgyhogy nem maradsz magadra.
Ha bővebben szeretnél Müller Péterről olvasni, akkor keresd fel a szerző Startlap oldalát , vagy pedig a Facebook oldalát .

Kapcsolódó olvasnivalók:

Berend Róbert: Önfejlesztő meditációk - meditációs iskola ingyenesen letölthető alapmeditációval
Müller Péter: Jóskönyv - Ji King mindenapi használatra
Kimberly Marooney: Meditációk angyalkártyával - könyv+angyalkártyák+jegyzetfüzet
Eckhart Tolle: A Most hatalma - egy módszer a szorongás és a fájdalomtest feloldására
Müller Péter véleménye a 2012-es változásokról
Heti Útravaló: Müller Péter rovata a Life.hu-n 
Videó: Müller Péter idézetek meditációs zenével

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése