Google keresés

Egyéni keresés

2011. október 18., kedd

Eckhart Tolle: A Most hatalma - egy módszer a szorongás és a fájdalomtest feloldására

Manapság egyre többet beszélnek Eckhart Tolle tanításairól, amelyeknek legalább akkora jelentőségük van, mint a Rhonda Byrne által írt Titok című könyvnek. Sőt, az az igazság, hogy a Most hatalma című könyvnek jóval nagyobb a jelentősége, mint a Vonzás Törvényével kapcsolatos műveknek. Utóbbiakkal az a baj, hogy sok ember a Vonzás Törvényének a segítségével akar megszerezni bizonyos javakat (pl. több pénzt, jobb állást, különböző státusszimbólumokat, stb.), amivel csak az az egy gond van, hogy ezek mind az ego játszmái, ezért gyakran nem sikerül megszerezni ezeket a dolgokat.

Tolle könyvének azért óriási a jelentősége, mert nem az egóra épít, sőt az a tanításainak a célja, hogy kapcsold ki az egót és kizárólag a Jelenre, a Mostra figyelj. A múlttal már semmi értelme foglalkozni, mert az már megtörtént egy másik Jelenben, -vagy ha úgy tetszik egy másik dimenzióban-, a jövő pedig még meg sem történt, tehát azzal azért nem érdemes foglalkozni.
Tisztában vagyok vele, hogy csaknem mindenki szorong a jövő miatt, amire manapság a média is rátesz egy lapáttal, ugyanis a megfélemlített embereket könnyű irányítani, ezáltal megveszik a média által reklámozott termékeket és eszükbe sem jut lázadni. Az meg végképp nem jut az eszükbe sokaknak, hogy a sorsukon változtatni is lehet pozitív irányba.
Az emberek félelmének a gyökere az, hogy ez a világ egy ellenséges, gonosz hely, amely valójában nem gondoskodik róluk, sőt még el is gáncsolja őket. Ha megnézed a napi híreket, esetleg beleolvasol az emberiség történelmébe, akkor ez az elmélet meg is állja a helyét, hiszen rengeteg agresszivitás vesz körül minket nap, mint nap.

Ez az egész jelenség valójában az emberi egónak köszönhető, amelyet az elkülönülés és a különböző játszmák éltetnek. Az ego - de nevezhetjük személyiségnek is-  azt hiszi, hogy nála van az abszolút igazság, a többiek hazudnak, ezért le kell igázni őket. A probléma az, hogy mindegyik ego erre törekszik, de csak egy valaki lehet az abszolút győztes, amiből kemény viták és harcok adódhatnak.
Tolle szerint ezekből a harcokból jött létre az ún. fájdalomtest, amely mind, kollektív, mind egyéni szinten létezik több ezer éve és egészen addig létezni és növekedni is fog, amíg az emberek belesétálnak az ego csapdájába. Mindez a folyamat tudat alatt történik, vagyis az emberek nem tudatosan bántják egymást, hanem azért, mert egyfajta álomban élnek, legalábbis Tolle szerint.

Az emberi társadalom legkomolyabb problémája elsősorban az elkülönülés, amit másképpen Dualitásnak is szoktak nevezni, és szintén az ego műve. Ennek a lényege az, hogy a történelem folyamán mindig volt egy olyan embercsoport akit utálni kellett, vagy legalábbis illett lenézni, miközben egy másik társadalmi csoport kimondta, hogy nála van az abszolút igazság, és hogy őket kell követni. Szándékosan nem hozok ezekre az embercsoportokra konkrét példát, szerintem gondolkodj el rajta, tudatosságnövelésnek jó lesz. :)
A pszichológiában ezt a jelenséget bűnbakkeltésnek hívják, vagyis a problémák megjelenése esetén mindig kell valakit hibáztatni, mert ez a legegyszerűbb. Mindez megintcsak tudattalanul zajlik.

Tolle azt állítja, hogy mindezek a jelenségek valójában illúziók, amelyek az Univerzumban nem léteznek, kizárólag az ember alkotta meg őket. A név, a státusz, a felhalmozott javak, a különböző problémák és játszmák a fizikai test halálával megszűnnek, szóval nem véletlen, hogy az emberek rettegnek a haláltól. Jobban mondva nem is az emberek rettegnek ettől, hanem az ego, mert azt hiszi, hogy a halállal végleg megszűnik minden, és nem tudja elképzelni, hogy esetleg a fizikai megsemmisülés után lehet valami más is.
A helyzet ezzel szemben az, hogy amikor leveted a tested, mint egy ruhát, akkor nem szűnsz meg teljesen létezni, mert a valódi személyiséged megmarad, sőt éppen akkor tűnik elő! Ekkor már nem kell szerepet játszanod, mert az Univerzumban szeretet és életerő uralkodik, továbbá megszűnik a földi idő, és nem marad más csak az Örök Jelenlét.

Na, most ezeket a dolgokat földi elmével nem lehet felfogni, csak akkor tapasztalhatod meg ezt a fajta jelenlétet, ha lemondasz az egódról, például meditáció közben. Ekkor közelebb kerülsz az Univerzumhoz, vagy ha úgy jobban tetszik, a Forráshoz, és ekkor megérezheted azt, hogy egy vagy a végtelennel.
Tolle azt mondja, hogy ha csak egyetlen pontra figyelsz, mégpedig a Jelenre, akkor a többi gondolat, esemény a perifériára kerül, vagyis abban a pillanatban nem tud hatni. Ez azért fontos, mert miközben a Jelenre koncentrálsz, nem foglalkozol sem a múlttal, sem a jövővel, ezért nem fogsz bűntudatot, szorongást, félelmet érezni abban a pillanatban. Minél intenzívebben és minél tovább tartózkodsz a Jelenben, annál békésebb és nyugodtabb leszel, ezáltal a többiek játszmázásába sem fogsz már annyira belemenni.
Ebben a mostani egyre agresszívabb világban hatalmas szükség van az ilyen mély, belső békével átitatott emberekre, akiknek a szeretetteli energiáját a többiek is megérzik, ezáltal a közelségüket keresik, hogy megtapasztaljanak valamit az ő energiájukból. Eközben az agresszív/ideges/szorongó emberek áldozatok lesznek, mert beleesnek az ego csapdájába úgy, hogy azonosulnak vele. Gyakorlatilag ez az azonosulás az ego összes játszmájának a gyökere, tehát a megoldás mindenképpen az egotól való eltávolodás lenne.
Képzeld el úgy ezt a földi életet, mint egy színdarabot, vagy egy filmet, ami szintén nem valóság, mert mindenki szerepet játszik benne. A darab, vagy film végén mindenki leveti a maszkot, és visszatér a saját életéhez.
Mielőtt leszülettél ide a Földre, hogy eljátszd a saját darabodat, írtál egy forgatókönyvet arról, hogy mit fogsz csinálni és kikkel fogsz találkozni, pont mint egy színdarabnál, vagy filmnél. A forgatókönyveknek azonban van egy olyan tulajdonságuk, hogy átírhatók, módosíthatók. Na persze vannak a sorsodnak olyan elemei, amelyeket gyökeresen nem tudsz átírni, de azt igenis eldöntheted, hogyan is reagálsz az életedben bekövetkező eseményekre. Lehetsz agresszív, ideges, hibáztathatsz másokat, de maradhatsz nyugodt, higgadt is, mindez rajtad áll, mint ahogy azt is eldöntheted, hogy milyen hangulatban vagy egész nap, továbbá hálás vagy-e azokért a dolgokért, amiket kaptál az élettől.

Eckhart Tolle könyve éppen egy ilyen szemléletváltást kínál, amely segít más nézőpontból tekinteni az életedre. A könyve nem ad arra garanciát, hogy ha magadévá teszed a tanításokat, akkor elkerülnek majd a nehézségek, azt sem mondja, hogy ezzel a módszerrel majd sok pénzed lesz. (Vigyázz, ez megint az ego egyik csapdája, ne ess bele.) Egyszerűen arról van szó, hogy több derűvel és életörömmel viseled el az életedben előbukkanó gondokat.
Ha az jött le neked a könyvből, hogy a Jelenre koncentrálás azt jelenti, egész nap magad elé nézve bambulsz meditálás címén, akkor nagyon nem értetted meg a lényeget. Tolle nem akar arra biztatni, hogy egész nap meditálj, sőt azt sem mondja, hogy vonulj el egy barlangba remetének. A kulcsszó a tudatosság növelés, de fogalmazhatnék, úgyis, hogy hirtelen megérted az összefüggéseket, és rájössz arra, hogy amit a múltban tettél, az úgy volt helyes és tökéletes. Ezek után nincs értelme magadat és a többieket hibáztatni a sorsodért.
Tolle arra biztat, hogy kezdj el igazán élni, ami azt jelenti, hogy ebben a társadalomban, a többi ember között kell, hogy megtaláld a helyedet, és ne egy elszállt ezomókus legyen belőled. :)

Mindez azt jelenti, hogy érdemes górcső alá vetned az életedet, és a gondolataidat. Nagyon fontos megtudnod azt, hogy egyáltalán milyen a hangulatod, mit gondolsz alapvetően a világról és az emberekről. Ahol valami ellenállást, szorongást tapasztalsz, azt a területet érdemes ítélkezés nélkül megvizsgálnod. Ugyanez a teendő akkor is, ha valamelyik embertársaddal konfliktusod, problémád van: ami tulajdonság ugyanis a másik emberben taszít, az benned is megvan, csak éppen nem tudsz vele megbarátkozni, elutasítod magadban is. Nem véletlenül tartja az ezotéria azt, hogy a másik ember tükör, amely a te összes szorongásodat, félelmedet tükrözi vissza, amellyel segít a tudatossá válásban és problémák kezelésében.
Ha nem tanulsz a leckéből, akkor az újra és újra megismétlődik hasonló típusú helyzetek és emberek formájában egészen addig, amíg meg nem tanulod azt. Csak egy példa: sok nő panaszkodik, hogy a férfiak nem tisztelik őket, szemtelenek velük, kihasználják őket. A valódi probléma azonban az, hogy ezek a nők sem tisztelik és szeretik önmagukat: a többi ember ezt tükrözi vissza, például az őket kihasználó férfiak képében.

Valójában a Most hatalma nem tartalmaz annyira eget rengető újdonságokat, hiszen ezeket a tanításokat korábban már Osho is fejtegette az előadásaiban. A gond mindössze annyi, hogy az emberiség korábban még nem volt felkészülve ezekre a tanításokra, ezért Osho-t a provokatív előadásai miatt az amerikai kormány kitoloncolta az országból, de a szülőhazájában, Indiában sem bántak vele kesztyűs kézzel.
Az 1980-es évek óta azóta az emberek rezgésszáma és ezzel együtt a Föld tudatossága megemelkedett, ezáltal egyre több ember érti meg a spirituális törvényeket.
Tolle célja az, hogy ezek a törvényszerűségek, amiket ő tanít, minél több emberhez eljussanak, ezért tanításai az interneten is megjelentek: a Facebook-on például saját rajongói oldala van, de a Youtube-on is találsz sokféle videoanyagot róla, ha rákeresel. A Facebook-os oldal angol nyelvű egyébként, akárcsak a Youtube-os videók. 
Ha nem beszéled jól az angolt, akkor a Citatum idézetgyűjtő oldalon is találsz elég sok Tolle-idézetet magyar nyelven. 

Kapcsolódó anyagok: 

Müller Péter: Benső mosoly - gondolatok önismeretről és meditációról 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon összefogott összefoglaló :-)

    Nagyon ügyesen emelted ki a tanítás lényegét!
    Köszi, és gratulálok: Árp

    VálaszTörlés