Google keresés

Egyéni keresés

2011. október 29., szombat

Kurt Tepperwein: Út a sikerhez - gyakorlatias tanácsok 7 lépésben

A sikerről mindenkinek a fejében van egy kép, amire a társadalom megtanított. Ezt sztereotípiának nevezi a pszichológia, vagyis előítéletnek, mert ezek a képek eléggé általánosak és felszínesek. Lássuk csak konkrétan miről is van szó.
Lehet, hogy azt gondolod, hogy a siker egyenlő a közismertséggel, a hírességgel, amit a médiában látsz. Az is lehet, hogy azt gondolod: a siker egyenlő a gazdagsággal, a sok pénzzel, illetve egyéb státusszimbólumokkal, pl. értékes műtárgyak, kacsalábon forgó palota, stb.
A társadalom a mindenható médián keresztül gondoskodik arról, hogy a fenti sztereotípiák meglehetősen negatívak legyenek. Az emberek ugyanis elsősorban a bulvármédiából tájékozódnak, ahol elsősorban a pletyka a lényeg, ezért is találkozhatsz itt ingyenélő, tehetségtelen celebekkel, illetve pénzt lopó, adócsaló politikusokkal, vállalatvezetőkkel, mert hát ezekkel mindig történik valami. Azt, hogy vannak értékteremtő hírességeink, illetve segítőkész gazdagjaink, a bulvármédiából aligha fogod megtudni, mert nem írnak róla, ugyanis ennek nincs hírértéke.
Van egy  másik sztereotípia is a sikerrel kapcsolatban, amely már a mindennapi élethez közelebb van: létezik ugyanis egy mindig elfoglalt öltönyös/kiskosztümös managertípus, akinek a fülén állandóan ott a mobilja, mert folyton tárgyal és üzletet köt. Ezek az emberek sok pénzt keresnek, de ennek meg kell fizetniük az árát, ugyanis szabadidejük nem nagyon marad a pénz elköltésére, ráadásul előbb-utóbb vezető pozícióba kerülnek, ahol nagyon komoly felelősség is nyomja a vállukat.
Sok embernek a fenti képek nem szimpatikusak, ezért inkább nem akarnak sikeresek lenni, és a tudatalattijukban blokkolják a sikert, hogy továbbra is a szürke tömeghez tartozzanak.

A jó hír az, hogy a siker nem csak ennyiből áll, van egy másik arca is, amelyet Kurt Tepperwein spirituális sikernek nevez. Mindez gyökeresen eltér attól, amit a társadalom eddig a sikerről tanított. A fenti példákban ugyanis az a közös, hogy külső dolgokban, státusszimbólumokban mérik a sikert, de ezek a dolgok pusztán látszólagosak: ha ugyanis távozol a Földről - azaz meghalsz -, semmiféle státusszimbólumot nem vihetsz magaddal, és halálosan mindegy, hogy mennyi pénz kerestél, mert a jelenlegi formádban teljesen megszűnsz létezni, és átkerülsz az örök Jelenbe.
A spirituális siker ezzel szemben mindig belülről sugárzik kifelé, és nem a státusszimbólumokat hajszolja.
Az ilyen emberekből egyszerűen árad a lelki béke, mert teljesen összhangban van magával és az Univerzummal, éppen ezért be fogja vonzani magának azt, ami szükséges. Kurt Tepperwein azt mondja, hogy az igazi siker valójában egyenlő a Jelenben éléssel, mert az Univerzum kizárólag a Mostot ismeri, az ember pedig része az Univerzumnak, amelynek a törvényei rá is vonatkoznak.

Mindez azt jelenti, hogy el kell engedned a múltban megismert korlátozó hiedelmeket, illetve meg kell bocsátanod a múltbeli sérelmeket, mert ekkor felszabadulsz. Ez azt jelenti, hogy könnyeddé válsz, nincs már ami lehúz és fojtogat, ezért könnyebben tudsz teremteni bármit. Tepperwein könyve az elengedés gyakorlatát csak a 4. lépésként mutatja be a sikerhez vezető úton, pedig szerintem ez lenne a legfontosabb.
Egy korlátolt személyiség ugyanis valószínűleg célokat kitűzni sem tud, mert akkora blokádjai vannak, hogy már ez sem megy. Tepperwein könyvében ennek ellenére a célkitűzés fontossága szerepel 1. lépésként, de a sikerrezonancia megteremtése és a sikermérleg elkészítése is megelőzi az elengedés folyamatát.
A könyvben bemutatott 7 lépés szorosan összefügg egymással, tehát ha sikeres akarsz lenni, nem úszhatod meg az önismeretet, illetve a szembenézést saját magaddal, a hibáiddal, a fájdalmaddal.

A könyvben különböző feladatok és tesztek segítenek hozzá ehhez, amelyekből egy-egy fejezetben többet is találsz. Némelyik teszt elég hosszú, úgyhogy lesz min gondolkodnod. A tesztek nem tartalmaznak pontszámot, és kiértékelést sem, mert az a fontos, hogy magadat feltérképezd, szóval ezek nem a bulvár-és női magazinok szórakoztató kategóriáiba tartoznak.
Az önismeretet fejlesztő gyakorlatok mellett több meditációs gyakorlat is található a kötetben, amelyeknek a legnagyobb része nem túl nehéz, de van egy-két olyan gyakorlat, amelynél használnod kell a képzelőerődet.
Ha esetleg még nem meditáltál, vagy csak nagyon keveset, akkor ezek a feladatok meglehetősen nehéznek tűnhetnek, mert minket itt az európai civilizációban úgy neveltek, hogy folyton csináljunk valamit, illetve jártassuk az agyunkat valamin. Ehhez képest a meditáció teljesen más képességeket "követel meg". Viszont mindez tanulható, és ahogy egyre többet meditálsz, a képzelőerőd automatikusan növekedni fog.
A képzelőerőről Tepperwein a könyv 5. lépésében még röviden megemlékezik, sőt egy tesztet is találsz itt, amely megmutatja a képzelőerőd erejét. Ez nem túl nehéz, használd bátran.
Újdonság, hogy a könyv bemutat egy ún. kartesztet, amelynek a segítségével leellenőrizheted, hogy megfelelő úton haladsz-e. A gyakorlat erőteljesen hasonlít a kineziológiai izomteszthez, csak annyi a különbség, hogy a karteszt egyedül is végezhető. Vigyázat: a karteszt nem tud kérdésekre válaszolni, csak egyszerű állító mondatokra, viszont a segítségével kiderítheted, hogy túljutottál-e egy adott negatív berögződésen, vagy sem. A gyakorlat leírását a függelékben találod.
Tepperwein szerint az emberi hang milyensége is fontos szerepet játszik a sikerben, ugyanis nem mindegy, hogy mit hogyan mondasz, fejezel ki. A sikeres embereknek előbb-utóbb meg kell tanulniuk a nyilvánosság előtt is beszélni, mert sok esetben így tudják legjobban bemutatni értékeiket, illetve nyilvános vita esetén megvédeni az álláspontjukat.
Tepperwein nem mondja azt, hogy menj el hangképzésre, csak javasolja, hogy légy tudatosabb, figyeld meg azt, hogyan beszélsz, milyen a hangszíned, illetve hogyan beszélnek a többiek. Különösen akkor fontos ez, ha telefonálsz, mert akkor nem látod a partnered arcát, csak a hangjából tudsz olvasni.
Tepperwein ajánl néhány gyakorlatot a hang fejlesztésére is, amelynek hasznát veheted a mindennapokban is.
A könyv legutolsó lépésében pedig a szerző elárulja a spirituális siker legfontosabb ismérveit is.

Miért érdemes éppen Kurt Tepperweinre hallgatnod, amikor rengeteg hasonló témájú könyv jelent meg a hazai piacon? Az egyik legfontosabb érv mellette az, hogy gyakorlatias és nagyon egyszerű tanácsok találhatók a könyveiben, és nem egy elszállt ezoterikus tanító tanácsait olvashatod. Nincsen benne Vonzás Törvénye, nem kel hinned sem angyalokban és egyéb entitásokban, egyedül saját magadban. Nem számít, hogy mit tettél előző életeidben, vagy hogy milyen bolygóállások alatt születtél, egyedül a Jelen számít csak.
A másik fontos érv, hogy Kurt Tepperwein eredeti szakmája pénzügyi tanácsadó, aki sokezer fős vállalatot vezetett évekig, tehát rengeteg emberi sorsot figyelhetett meg. Innét jött az ötlet, hogy kutatni kezdje a boldogság, a megelégedettség forrását, illetve azt, hogy mik a betegségek valódi okai.
Emiatt a kutatómunka miatt vonult vissza az eredeti szakmájától, és ma már nagyon sikeres és népszerű író.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése