Google keresés

Egyéni keresés

2011. szeptember 23., péntek

Takács Tibor: A fejlődés iskolája - a tradícionális asztrológia átfogó kézikönyve a kezdetektől az asztrológiai előrejelzésekig

Takács Tibor könyve az egyetlen olyan magyar nyelvű kiadvány, amely átfogóan mutatja be a hagyományos asztrológiát, ezért hiányt pótol. Jópár hagyományos asztrológiával foglalkozó könyv jelent meg a hazai piacon, amelyeknek közös vonása, hogy bemutatják, mit jelentenek a jegyek, bolygók, házak (életterületek) önmagukban, illetve hogyha bolygó áll bennük, továbbá megmagyarázzák a  fényszögek jelentését is. Némelyik könyv még azt is bemutatja, hogyan kell hagyományos módon táblázatokból kiszámolni a képletet, bár ma már az interneten nagyon egyszerű kiszámolni bármiféle horoszkópot.Mindjárt mutatok is egy ilyen ingyenes horoszkóp-kiszámoló programot .
Mindez nagyon szép és jó, de mindettől még nem leszel képzett asztrológus, mert ezekből a könyvekből még nagyon sok minden hiányzik, amelyet egy képzett asztrológus magas szinten ismer. Gondolok itt például az Aszecendens-korrekcióra, a különböző prognosztikai eljárásokra (pl. primer és szekunder direkciók, tranzit-fényszögek elemzése, szolárhoroszkóp készítése és fejtése, stb.), a szinasztriára és az egészségügyi asztrológiára.

Takács Tibor könyve a fentieken kívül ez utóbbi irányzatokat is tartalmazza, persze csak összefoglaló jelleggel. Persze ez is egy óriási dolog, ugyanis szinasztriáról szóló magyar nyelvű könyv még nem jelent meg, egészségügyi asztrológiával kapcsolatban pedig csak Kaló Jenő: A gyógyulás szelencéje című könyve ismert.
A fejlődés iskolája olyan mint egy asztrológiai enciklopédia: csaknem minden benne van egy helyen, amit a hagyományos asztrológiával kapcsolatban tudni akarsz. Mindössze egyetlen baj van vele: teljesen kezdőknek nem ajánlott azért, mert Takács úr sok helyen agyonbonyolítja a szöveget a tudományoskodásával. Különösen a horoszkóp kiszámításánál zavaró a sok fölösleges sallang, pedig fontos lenne, hogy a leendő asztrológus tisztában legyen azzal, hogyan is kell hagyományosan kiszámolni egy születési képletet.
Tudom, hogy manapság már minden asztrológus szoftverrel dolgozik, de régebben, amikor még nem volt számítógép és internet, körzővel és szögmérővel rajzolták meg a horoszkópábrát, amelyet efemerida táblázat , illetve háztáblázatok segítségével számítottak ki.
Na, most nekem teljesen kezdőként, internet hiányában pont ez a könyv került a kezembe elsőként, de nem sokkal később félre is raktam, mert túl bonyolultnak találtam a születési képlet kiszámítását. Végül is az asztrológia alapjait Horváth-és Gyene Andrea asztrológusok könyveiből tanultam meg, mert ezek jóval érthetőbbek, könnyebben emészthetőbbek.

A könyv viszont nagyszerű összefoglaló lehet abban az esetben, ha már ismered az asztrológia alapjait, mert ekkor már érthetőbbé válik Takács Tibor szövege is.
A könyv a horoszkóp kiszámítása után részletesen bemutatja a bolygókat, a jegyeket és a házakat, illetve röviden megfogalmazza, hogy mit jelentenek a bolygók a jegyekben és a házakban, majd ismerteti a fényszögek jelentését is.
Mint említettem, ezek a lépések gyakorlatilag minden asztrológiával foglalkozó könyvben megtalálhatók, de az már kevésbé jellemző, hogy konkrét bolygók közötti fényszögeket úgy általánosságban mutassanak be, mint analógiák találkozópontjait. Általában a konkrét bolygók közötti fényszögeket egy-egy születési horoszkópábra részeként mutatnak be, mint gyakorlati példát. Az analógiák ütköztetéséről már kevésbé esik szó, pedig lényeges volna megérteni, hogy egy-egy fényszög létrejöttekor milyen fogalmak találkoznak egymással. Különösen a nehéz fényszögek (kvadrát, oppozíció) esetében fontos a diagnózis felállítása.
Takács Tibor bemutatja minden bolygó esetében ezeknek az analógiáknak a találkozását harmonikus, illetve diszharmonikus módokon, továbbá megoldást is ajánl az esetleges konfliktusok feloldására.

Ha ezeket a fogalmakat, analógiákat elsajátítottad, az igazán nagyszerű, de az igazi munka még csak most kezdődik: elemezned kell egy teljes születési horoszkópábrát jegyestől, bolygóstól, házastól, mindenestől, ami meglehetősen bonyolult feladat, merthogy össze kell vetned egymással a horoszkóp alapelemeit, és ebből kell kihoznod egy egészet. Mindezt kizárólag gyakorlatból tudod megtanulni sok-sok születési képlet elemzése után. Miután ez egy átfogó asztrológiai kézikönyv, ezért kell, hogy legyen benne egy teljes horoszkópelemzés is, hogy képet kaphass a szerző módszeréről.

Takács Tibor Freddie Mercury képletét választotta erre a feladatra, aki 1946. szeptember 5.-én, hajnali 4.43. perckor született Zanzibár szigetén a Szűz jegyében.
Valószínűleg azért esett a zseniális énekesre a választás, mert az embereket érdeklik a szélsőségek mind pozitív, mind negatív irányban. A Queen énekese egy extravagáns, különc személyiség volt, aki a hangján kívül jellegzetes színpadi öltözékeivel, és pózaival hívta fel magára a figyelmet. Nemcsak az éneklésben jeleskedett, hanem kitűnő szövegíró és zeneszerző is volt, ugyanakkor neki köszönhető a csapat zenei sokszínűsége is.
A magánélete is ugyanezt tükrözte: saját családja nem volt, sőt elég sűrűn váltogatta a szeretőit, ezenkívül híres volt extrém bulijairól is. Nem sokkal a halála előtt nyilatkozott a betegsége valódi okáról (AIDS-es volt) és a szexuális beállítottságáról, mert úgy érezte, hogy ekkor már megteheti, hiszen nincs a dolognak tétje.
Takács Tibor egy meglehetősen tömény és bonyolult horoszkópelemzést ad Freddie Mercury életéről és sorsáról, amelyben megmutatja, hogy milyen bolygókapcsolatok utalnak a tehetségére, illetve az extrém viselkedésére. Sőt, az asztrológus még azt is elárulja, hogy mi lett volna a megoldás a betegsége és fiatalkori halála kivédésére. Igaz, hogy ha más alternatívát keres a sorsa megélésére, akkor a világ soha nem ismerhette volna meg őt, mert olyan fényszögállások találhatók a horoszkópjában, amelyek szerint neki vagy a hírnév és/vagy a partnerkapcsolat/család között kellett neki választania, a kettő együtt nem megy. Végül is ő a hírnevet választotta, és az ezzel járó korlátlanságot, amely aztán a betegségéhez és a halálhoz vezetett.
Nem mondanék többet erről, fentebb közöltem a dátumot, ha érdekel, számold ki a horoszkópját és próbáld megfejteni.
Ami szimpatikus Takács Tibor horoszkópkifejtésében az az, hogy pontokba szedi azokat a kritériumokat, amelyek alapján ő elkezdi a születési képlet kifejtését. Mindezt te is felhasználhatod, de választhatsz másik módszert is.

A horoszkópkészítés-és elemzés folyamatainak alapos elsajátítása után a szerző ismerteti a különböző előrejelzési technikákat is, mint pl. a direkciók, a tranzitok, a szolár, illetve a lunárhoroszkópok. Miután én a bonyolult matematikai számítások miatt nem nagyon értettem meg ezt a fejezetet, ezért erről nem tudok annyit beszélni. A lényeg, amit kihámoztam belőle, hogy a direkciók a 1 fok=1 év alapján működnek, és a bolygók, illetve a két fő tengely (AC és MC) eltolásával próbálják meghatározni a jövőbeni eseményeket. Takács Tibor ezekhez a direkciós fényszögekhez elemzéseket is ad, viszont a többi módszernél ez hiányzik.
Tranzitok esetén mindig a mostani bolygóállásokat kell összevetni a születési képletben található állásokkal, a szolár-és lunárhoroszkópok viszont csak egy meghatározott időtartamra vetítenek előre.


A könyv utolsó két fejezete a klasszikus asztrológia speciális témáit tartalmazza: a szinasztriát, vagyis a párkapcsolati horoszkópelemzést, illetve az egészségügyi asztrológiát. Ezt a két témát az asztrológiai iskolák kevésbé tanítják, pedig pont ezek miatt fordulnak a legtöbben asztrológushoz. A szinasztriával kapcsolatos fejezet meglehetősen rövid, mindössze összefoglaló jellegű: a szerző bemutatja röviden, hogy mi is ez, mire való, hogyan is kell összevetni két horoszkópot egyszerre, továbbá bemutatja röviden a bolygók fényszögeinek a jelentését a szinasztriában.
Az egészségügyi asztrológia témaköre már jóval részletesebb, ugyanis Takács Tibor a fontosabb betegségek megjelenését példahoroszkópokkal is illusztrálja. Mindegyik betegségnél jelzi, hogy milyen bolygók érintettek a horoszkópban, illetve megmagyarázza, hogy az adott betegségnek milyen lelki oka lehetséges. 
Az asztrológus nem áll meg ennyinél, hanem ismerteti a gyógyuláshoz vezető utat is. Természetesen több száz, vagy ezer betegség jelentését lehetetlen itt felsorolni, de vannak különböző betegségcsoportok, amelyeken keresztül már el lehet indulni, de támpontot adhat a megfejtéshez a beteg szerv, illetve testrész is.
Rokonszenves megoldás, hogy Takács Tibor a testrészek alapján kategorizálta a különböző betegségeket, így könnyebb tájékozódni közöttük.
Egy ilyen összefoglaló típusú könyvben rengeteg szakszó előfordul, amelynek nem ismered a jelentését, éppen ezért a könyv végén találsz egy fogalomtárat is, ahol meg tudod keresni ezeknek a jelentését.
A függelékben az asztrológus munkájához szükséges táblázatokat is megtalálod, pl. Placidus háztáblázatok, Szélességi-és hosszúsági foktáblázatok, AO táblázatok, diurnális táblázatok.
Takács Tibor asztrológus az elemzésen kívül oktatást is vállal, részletekért kattints a honlapjára .

Kapcsolódó olvasnivalók:

Asztropatika: asztrológia könnyedén és érthetően - ingyenesen letölthető könyvekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése