Google keresés

Egyéni keresés

2012. április 6., péntek

Ruediger Dahlke - Vera Kaesemann: A gyermeki lélek nyelve a betegség - szülők részére

Nem is olyan régen megígértem, hogy beszélni fogok arról mi a valódi jelentése a gyermekek betegségeinek.
A népszerű német orvos-természetgyógyász könyve igyekszik választ adni erre a kérdésre, hiszen rengeteg embernek van gyermeke, akik időről időre átesnek bizonyos betegségeken, amelyeknek a nagy része főként láz és fertőzés, ami nem véletlenül van így, de ezt a szerző szépen kifejti a műben.
A második világháború utáni technikai fejlődésnek köszönhetően a rohanó életmód újabb és újabb betegségek elterjedését hozta magával, amelyek jelentős részét a stressz okozza. Mindez azért érdekes, mert egyre több gyerek születik betegen, illetve később derül ki róla, hogy gondok vannak a társadalmi beilleszkedésével, ami gyakran testi tüneteket is produkálhat.
Ilyenkor jogosan aggódik a szülő, hogyan fog boldogulni a gyermeke az életben, továbbá sokan bűntudatot éreznek, és azon gondolkoznak, hogy mit rontottak el. Ez a könyv segít eloszlatni ezeket az aggodalmakat, illetve a bűntudatot azáltal, hogy a különböző betegségek lelki hátterét gyermekekre szabottan mutatja be, ugyanakkor a szerzők  nevelési tanácsokat és alternatív gyógyászattal kapcsolatos tippeket is adnak a szülőknek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyermekorvost el kell kerülni, szó sincs róla. Ezek a gyakorlati tanácsok pusztán kiegészítik a kezelést és enyhítik a tüneteket.

A szerzők elsősorban 12 év alatti gyermekekkel foglalkoznak a könyvben, de a könyv végén található szellem és lélek betegségei  című részben sorra kerülnek a kamaszok is, ott pedig a feltűnő magatartás és rossz szokások címszavakat kell keresni. Egyébként pedig az  itt ismertetett gyermekbetegségek lelki magyarázatai a kamaszkorra is érvényesek, miután ez egy átmeneti korszak, amíg a gyermek felnőtté válik, ezért nem egyszerű kezelni ezt a korszakot.
Dahlke könyve az eddigi munkáihoz képest elképesztő vastagra sikeredett, de ezúttal nem egyedül dolgozott, mert a segítségére volt Vera Kaesemann gyermekorvos és homeopata is, akit hazai olvasók nem ismernek.
Róla annyit kell tudni, hogy a praxisában most már kizárólag homeopátiával gyógyítja a gyerekeket.
A könyvben olvasható homeopátiás illetve egyéb gyakorlati tanácsok az ő munkáját dicsérik. Ezek a homeopátiás javaslatok mindössze a különböző betegségekre javasolt gyógyszereket és adagolásukat jelentik, tehát ez a könyv nem tartalmazza a teljes tudásanyagot ezzel kapcsolatban. A könyv végén található függelékben is van egy ilyen fejezet.

Mindegyik betegség végén  található pár kérdés a szülőkhöz elsősorban a gyerekkel kapcsolatban, de ugyanakkor ezek önismereti kérdések is, tehát a szülőknek is magukba kell nézniük, mert a gyerekbetegségek sokszor a szülők problémájának a kivetülései!
A kérdések alatt mindig találhatók különböző jótanácsok szintén a szülők részére, amelyek egyrészt javasolt alternatív terápiákat, másrészt pedig nevelési és kommunikációs tanácsokat tartalmaznak.
A betegségek a fejtől lábig sémát követik, ami Dahlke korábbi könyvéből (A lélek nyelve a betegség)már ismerős lehet, de előtte a szerzők olyan általános kórképeket ismertetnek, mint például a láz és a fertőző betegségek, amelyek a teljes testet érintik. A szerzők ugyanitt beszélnek a védőoltásokról is úgy, hogy a szülőkre hagyják a választást: beadatják-e a kötelező védőoltásokat a gyereknek, vagy sem. Ha esetleg mégsem, akkor is adnak jótanácsokat, mit érdemes tenni ebben az esetben.
A szerzők elsősorban olyan testi betegségek lelki okait ismertetik, mint például a láz, a fertőző betegségek (nátha, kanyaró, himlőfélék, szamárköhögés, skarlát), szem-és fülbetegségek, légző-, emésztő- és mozgásszervi panaszok, továbbá allergiák és bőrbetegségek. 
Nem maradhat ki a cukorbetegség sem, amely szintén sok esetben érintheti a gyerekeket. Általában ilyen esetben az 1-es típusú cukorbetegség jön létre, amely teljes inzulinhiányt jelent és valószínűleg genetikai okai is vannak. Ebben az esetben a betegség nem gyógyítható, ami azt jelent, hogy együtt kell vele élni, tehát a beteg ezt a sorsot választotta magának a születése előtt, vagyis ez lesz az ő életfeladata, legalábbis a szerzők így magyarázzák.

A lelki problémákkal már kevesebbet foglalkoznak szerzők, pedig ezek sokkal jobban megnehezítik az érintett családok életét. A gyerek félelmei, az ágybavizelés, az alvászavarok tipikusan a szülők problémájának a kivetülései a gyerekre. 
A túlzott szülői szigor, a maximalista légkör, a szülők közötti problémák, a válás, a szülők újraházasodása, a testvér érkezése, továbbá az egyre inkább teljesítménycentrikus társadalom sajnos egyre inkább előhozza az előbb említett lelki problémákat. Idetartozik még az elhízás is, továbbá a kamaszkori problémák is, de ez utóbbiakról a szerzők csak nagyon keveset beszélnek feltűnő magatartás címszó alatt.
Itt említik meg a különböző kamaszkori szubkultúrákat is, amelyek amúgy teljesen normális jelenségek, hiszen a kamaszoknak óriási igényük van a kortárskapcsolatokra, illetve arra, hogy tartozzanak valahová. 
Igazából nem is ezek a legaggasztóbb kamaszkori problémák, hanem a függőségi játszmák(mobiltelefon-számítógép-és tévémánia), az egyre növekvő agresszivitás és a csavargás, legalábbis Dahlke ezekről számol be. 

Kifelejti viszont a kamaszkor két legnagyobb rákfenéjét az alkohol-és drogproblémákat, pedig ezek szintén rengeteg család életét vágják tönkre, különösen a szerzők hazájában, Németországban, de persze mi magyarok sem maradunk ki. Valószínűleg azért nem esik szó erről, mert ezeket a problémákat nem lehet alternatív terápiával csak úgy egyszerűen megszüntetni, ide már komoly pszichoterápia szükséges. 
Cserébe viszont két speciális problémáról is szó esik, ez pedig az autizmus és a Down-szindróma, amelyek egyaránt értelmi sérüléssel járnak, és az érintett gyerekek egész életükben a szülőkre, vagy más felnőtt emberre lesznek utalva, mert magukról gondoskodni nem tudnak.
A Down-szindróma ismertetésekor nemcsak egy távolságtartó leírást kap az olvasó, hanem Ruediger Dahlke a lányáról, Naomiról is beszámol ebben a fejezetben, aki szintén Down-szindrómás. Hiába gyógyítók a szülei, még így is komoly nehézséget jelent ezzel a betegséggel együtt élni. A kislány problémájának a bemutatásával a többi Down-os szülőnek szeretnének segítséget nyújtani.
Sajnos a többi veleszületett fogyatékosság és a gyermekkori rákbetegség valódi jelentésének ismertetésével adósak maradnak a szerzők, ami azért lehet, mert ezeknek a betegségeknek a lelki oka ugyanaz, mint a felnőttek esetében, amelyekről Dahlke már a korábbi könyveiben is beszélt.
Ennek ellenére jó lett volna tudni ezekről a dolgokról is, mert elég sok érintett van ebben a témában is. Különösen a gyermekkorban kialakult daganatos betegségek nyomasztóak, amelyekbe sajnos szintén bele lehet halni, és vannak gyerekek, akikkel ez meg is történik. Ilyenkor a gyász és a fájdalom gyakorlatilag elviselhetetlen a szülő számára.
A gyermekrákról viszont beszél egy magyar mester, Balogh Béla, aki a rákról szóló könyvében ennek a témának is teret enged. Korábban írtam erről a könyvről itt a blogon, érdemes elolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése