Google keresés

Egyéni keresés

2012. október 21., vasárnap

Stephen Arroyo: Kapcsolatok és életciklusok - könyv a szinasztriáról és a tranzitokról

A szinasztria vagyis a két horoszkóp összevetése talán a legnépszerűbb asztrológiai téma. Mindez nem véletlen: ugyanis az ember társas lény, tehát szüksége van kapcsolatokra, mert a személyiségét mindenki a többiektől kapja. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen közegben élünk, de ezt már nagyon sokan elmondták.
Az asztrológia kitűnő visszajelzést adhat arról, hogy milyen az alapszemélyiségünk, milyen családi környezetből érkeztünk, továbbá milyen típusú embereket vonzunk magunkhoz, illetve milyen a kapcsolatteremtő képességünk. Ezek meghatározásához bőven elég a radix képlet, legalábbis a szerző szerint. Ugyanezt el kell végezni a másik ember horoszkópján is. A két képlet összevetése - azaz a szinasztria - már csak ez után következhet. Nagyjából ennyi lenne a könyv lényege, legalábbis a szinasztria oldaláról.
Egyébként sokan azért érdeklődnek a szinasztria iránt, mert ennek a segítségével akarják megtudni, hogy összeillenek-e a párjukkal, illetve együtt maradnak-e hosszabb távon.

A szinasztria azonban nem erről szól, hanem a feladatról, amit az adott két embernek együtt kell megvalósítania, az már mindegy, hogy ez szerelmi, munkatársi, vagy szülői-gyermeki kapcsolatban történik, a lényeg az, hogy a két ember, valahogy tükröt tart a másik elé. Éppen ezért a szinasztriát nemcsak a szerelmi kapcsolatok elemzésére használják, hanem bármilyen emberi kapcsolatok energiájának összevetésére is.
A szinasztria ugyanis energiák találkozását jelenti, de ez a könyvből mindenképpen ki fog derülni.
A könyv egy workshop (műhelymunka,kiscsoportos oktatás, szeminárium) anyaga, ezért nem megy olyan mélyen bele az asztrológia tanába, inkább csak egy vázlat, viszont annak meg már túlzottan elmélyült.
Mielőtt még részletesebben ismertetném a könyv tartalmát, elárulom, hogy elsősorban a tradícionális asztrológiai iskolára számíts, tehát a szerző nem foglalkozik karma asztrológiával, Holdcsomópontokkal, 150 fokos kvinkunksz fényszögek jelentésével, illetve a retrográd bolygókkal sem. Sőt, a retrográd bolygóknak egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget, szerinte nem kell velük foglalkozni. Mondjuk én ezzel személy szerint nem értek egyet, de hát nem vagyunk egyformák. :)
Az is érdekesség, hogy Arroyo elsősorban a kihívást jelentő fényszögekkel foglalkozik, mint például az együttállás, a kvadrát és a szembenállás, a trigonnal és a szextillel nem foglalkozik különösebben. Mindez azért van, mert a kihívó fényszögek azok, amelyek tanító jellegűek, tehát segítenek előre haladni.
A harmonikus fényszögek sokszor elkényelmesítenek, ez a hátrányuk. Az együttállások igazából semleges jellegűek, attól függően, hogy milyen fényszög éri őket: harmonikus, vagy kihívó.

A könyvben Arroyo többször is felhívja arra a figyelmet, hogy a saját születési képletedet alaposan ismerned kell ahhoz, hogy magasabb szintre léphess az asztrológiában, és elkezdj szinasztriával, vagy előrejelzésekkel foglalkozni. Éppen ezért a könyv első része is a radix képlet elemzéséhez nyújt segítséget, de nem értelmezi a teljes képletet, csak azokat a tényezőket, amelyek az egyén kapcsolatteremtő képességére utalnak a horoszkópábrán. Ilyen például a Nap, a Hold, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz, az Uránusz, a Plútó, az I., a VII. , a 8. és a 11. ház, továbbá az ezekhez kapcsolódó fényszögek.
Ezután következik a már említett képletek összevetése, de itt is csak az ehhez szükséges tényezőkkel foglalkozik a szerző, mint például az Aszcendens, a Deszecendens, a Nap, a Hold, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, és a Jupiter állás a jegyekben, illetve a hozzájuk kapcsolódó fényszögek. Ebben a részben már kevésbé esik szó az ún. külső bolygókkal (Uránusz, Neptunusz, Plútó) alkotott fényszögek jelentéséről, főleg azért, mert ezek már generációs bolygók. Mindez azt jelenti, hogy egy adott cikluson belül ezeknek a bolygóknak a hatásai egész generációkat érintenek, a szinasztriában pedig csak két ember szerepel.
A házak jelentései már csak ezután következnek részletesebben, amikor is a szerző a 12 házat többféleképpen csoportosítja a kapcsolatok szempontjából pl. sarok,-követő-és hanyatló házak, továbbá életházak, kapcsolati házak, anyagi házak és pszichikai házak. Ez a fejezet elsősorban a házak általános jelentését mutatja be akkor, ha áll benne valamilyen bolygó (mindegy, hogy milyen). Kivétel ez alól az Aszcendens háza, amely kiemelt fontosságú, ezért a szerző részletesebben beszél az Aszcendenssel együtt álló bolygók jelentéséről.

Az utolsó előadás anyaga már az asztrológia előrejelzések világát ismerteti meg az olvasóval, ami arra jó, hogy a bolygók mozgásából nagyjából ki lehet következtetni a szülött jövőjét. Félreértés ne essék: az asztrológia nem mondja meg a pontos jövődet, illetve igazából nem jóslásra való, hanem tendenciákat, hangulatokat, időszakokat határoz meg a szülött életében.
Többféle prognosztikai módszer is létezik az asztrológiában, de a szerző csak a tranzitokkal - vagyis a bolygóátvonulásokkal - foglalkozik kizárólag ebben a könyvben azért, mert ezt tartja a legmegbízhatóbbnak.
A lényeg itt is ugyanaz, mint a könyv többi részénél, vagyis ismerned kell a pontosan megrajzolt radix képletet az elemzéshez, és ehhez jönnek hozzá az éppen aktuális bolygóállások, amelyek időszakonként változnak. Ezt nevezzük tranzitnak, és ha fontos helyen vonul át a képletünkben egy-egy ilyen tranzit, az befolyással lesz az életünkre is. Éppen ezért a tranzitok kiválóan alkalmasak életünk ciklusainak feltárására akár a múltat, akár a jövőt nézzük, szóval nem véletlenül kapta a könyv ezt a címet.
A könyvből kiderül, hogy a tranzitoknál elsősorban azok a bolygók helyzete lesz a legfontosabb, amelyek minél hosszabb pályán kerülik meg a Napot (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó), mert ezeknek a hatása tartósabb. Ezzel szemben a szinasztriában fontos személyjelölő bolygók (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars) kevésbé játszanak szerepet, mert inkább csak rövidebb hangulatváltozásokat jeleznek. Kivétel akkor van, ha fényszöget képeznek valamilyen külső bolygóval.
A szerző ismerteti a tranzit fényszögek jelentését, illetve azt is, hogy mit jelentenek az egyes tranzitok a házakban úgy általánosságban (tehát nem konkrétan az egyes bolygókat elemzi, csak azt, hogy mi van akkor,  ha tranzit átvonulás van abban a házban).
A Jupiter és a Szaturnusz tranzitjai a házakban kiemelt jelentőséget kapnak a könyvben, miután ezek karmajelölő égitestek is, éppen ezért ezeknek a tranzitoknak a jelentéseit a szerző minden egyes házban részletesebben tárgyalja, a többieket viszont csak vázlatos formában.

Arroyo szót ejt még a bolygók visszatérésének a jelentőségéről is, vagyis arról az esetről, amikor egy bolygó visszatér a radixban látható helyére, azaz teljesen körüljárja  a Napot.Itt is elsősorban a külső bolygók lesznek a fontosak, vagyis a Jupiter és a Szaturnusz, bár a Marsról és az Uránuszról is szó esik.
A Neptunuszról és a Plútóról azért nem esik szó, mert ezek olyan sokára kerülik meg a Napot, hogy azt is mi emberek már meg sem érjük, mert nem élünk olyan sokáig. Az Uránusz is éppen hogy határeset a maga 84 évével. :) Ráadásul amióta az utolsó két bolygót felfedezték, még nem is kerülték meg teljesen a Napot, úgyhogy még nem ismerjük teljesen a hatásaikat. Végezetül pedig a szerző pár oldalon megemlékezik az asztrológiai tanácsadásról is, miután ő maga is ezzel foglalkozik elsősorban.
A könyv igaz, hogy tele van asztrológiai szakkifejezésekkel, de mégsem száraz, tehát egy jól érthető, és lendületes nyelvezetű könyv ez, legalábbis engem abszolút lekötött. Mindez nem véletlen, hiszen - mint említettem - kiscsoportos előadások anyagát adta közre a szerző könyv formájában, tehát valamilyen szinten meg kell fognia a hallgatóságot. Így a könyv alapján azt mondhatom, hogy Stephen Arroyo kitűnő előadó lehet a valóságban.
Mint ahogy egy kiscsoportos szemináriumon/előadáson lenni szokott, a hallgatóknak akadnak kérdéseik is az előadóhoz, ami Arroyo-nál is érvényes, tehát kérdezhetett a közönség is. Mindezek a kérdések a szerző/előadó válaszaival együtt benne vannak a könyvben.
Ebből a könyvből nem fogod megtanulni az asztrológia alapjait, tehát kezdőknek nem ajánlott, viszont ha komolyan érdekel a szinasztria tudománya, akkor vágj bele.

Kapcsolódó bejegyzések:

Az asztrológia legizgalmasabb területe: Szinasztria: a kapcsolatok horoszkópja
Horváth Andrea: Az asztrológia kézikönyve - asztrológiai alapismeretek
Ingyenes asztrológiai iskola és tanácsadói fórum!
Takács Tibor: A fejlődés iskolája - a tradícionális asztrológia átfogó kézikönyve a kezdetektől az asztrológiai előrejelzésekig
Takács Tibor: A jövő kulcs: horoszkóp-és sorselemzés kizárólag haladó asztrológusoknak
Gyene Andrea: Asztrológia a gyakorlatban - horoszkópelemzés rengeteg példahoroszkóppal
Asztropatika: asztrológia könnyedén és érthetően - ingyenesen letölthető könyvekkelNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése