Google keresés

Egyéni keresés

2013. március 19., kedd

Dr. Robert O. Young-Shelley Redford Young: A PH csoda - a lúgosítás elmélete és gyakorlata

Manapság kifejezetten trendi a lúgosításról, illetve a lúgosító étrendről beszélni, és nincs is olyan bio-, illetve gyógynövénybolt az országban, ahol ne lehetne kapni valamilyen lúgosító terméket. Mindez lehet táplálékkiegészítő, tea, vagy víz, de azt, hogy ezek mennyire hatásosak, nem ismerem, mert még egyiket sem próbáltam ki.
A lúgosítás lényege, hogy a szervezet kémhatását a savas környezetből átbillentse a lúgos felé a táplálkozás megváltoztatásával. Young doktor szerint ugyanis a mostani ételek jelentős része savasító hatású, például a cukor, a szénhidrátok, a húsok, a tejtermékek és a zsírok, de még a gyümölcsök is! Tehát ezeket az ételeket vissza kell szorítani az étrendünkben, viszont zöldségeket korlátlanul lehet fogyasztani. Italok közül kerülendő az alkohol, a kávé, a kakaó, a gyümölcslevek és a tej, viszont speciális lúgos vizet, zöldségleveket, illetve koffeinmentes teákat szintén korlátlanul lehet fogyasztani.
Nekem úgy tűnik a könyv végén található receptek alapján, hogy egy eléggé szélsőséges vegetariánus étrendről van szó, ami még a gyümölcsöket is nélkülözi az étrendből, sőt a desszerteket is.
A házaspár úgy gondolja ugyanis, hogy ha csak az ő étrendjük alapján étkezel, akkor előbb-utóbb édes fogod érezni a zöldségek ízét, amit a szénhidrátban gazdag étrend elnyomott.
Én ezt nem tudom megítélni, hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban, mindenesetre azt tudom mondani, hogy fogadd fenntartással azt, amit a könyv ír, és inkább tájékozódj előtte, mielőtt belevágnál a házaspár programjába. Érdekes, hogy ők is ezt tanácsolják a könyvben.
Young doktor részletesen elmagyarázza az elméletet, amit különböző esettanulmányokkal támaszt alá olyan emberektől, akik ún. civilizációs betegségekben szenvedtek (pl. stressz, fáradékonyság, emésztési problémák, szívpanaszok, cukorbetegség, stb. ), de aztán a lúgosítás hatására hirtelen jobban lettek.
Érdekes, hogy a rákról nem esik szó a könyvben, pedig az a legdurvább civilizációs betegség, amiben nagyon sokan meghalnak. Egyedül Balogh Béla rákkal kapcsolatos könyvében említi a lúgosító étrend hatását a betegségre, ő viszont nem ad túlzottan bőséges információt.
A könyv három nagy részből áll: az elméletből a program leírásából és a receptekből. Ez a legutolsó rész már a feleség, Shelley munkája, míg az elméleti részeket Young doktor írta.
Na, de ki is ez a Robert O. Young, és miért érdemes rá hallgatni? A foglalkozása mikrobiológus, tehát a sejtek biológiáját kutatja, pl. a sejtek táplálkozása, szaporodása, stb. Kutatásai alatt megfigyelt bizonyos törvényszerűségeket, például azt, hogy mindennek az egyensúly a lényege, tehát az emberi testnek is.
Amikor ez megbomlik, akkor keletkeznek a betegségek, amikor ez helyreáll, akkor meggyógyulunk. Ilyen egyszerű.
Az emberi testnek két pólusa van: a savas és a lúgos kémhatás, amelyek a testnedvekben (vér, vizelet, nyál) mérhetők egy 14-es skála segítségével, amit PH-nak neveznek. Ha ez a PH érték 7-et mutat, az semlegest jelent, ha kevesebb, az savas, ha több, az lúgos közeget jelent.
Young doktor azt állítja, hogy az elsavasodás előbb-utóbb megöli a testet, ezért érdemes az étrendünknek 80%-ban lúgosító ételekből állnia.
Azt, hogy melyek ezek az ételek azt még ebben az első, elmélettel foglalkozó részben ismerteti elég részletesen, mint ahogy a savasító ételeket is.
A könyv második része foglalkozik magával a programmal, vagyis azzal, hogy mit egyél, igyál, illetve hogyan térj át a lúgosító étrendre. A doktor kidolgozott erre egy 12 lépéses programot, amely lassan, fokozatosan mondatja le az embert a savasító élelmiszerekről. Van még egy tisztítókúra is a könyvben, amit szintén végig kell csinálni, hiszen a tested valószínűleg tele lehet méreganyagokkal, amiket ki kell pucolni a testből, hogy az fellélegezzen.
Ha netán esetleg krónikus betegséged van, akkor beszélj vele erről mindenképpen, mielőtt méregtelenítő kúrába kezdenél. Érdekes, hogy ezt Young-ék nem említik, pedig fontos lenne, hiszen már sokszor beteg emberek kezdik el a lúgosító programot, mert ettől remélnek gyógyulást.
A szerzők azt is javasolják, hogy fogyassz különböző lúgosító hatású táplálékkiegészítőket is.
Amiért érdemes ezt a fejezetet elolvasni az az, hogy a leggyakoribb betegségekre többféle táplálékkiegészítőt is javasolnak, amelyek jó része hazánkban is kapható.
A könyv legutolsó részében találhatók a receptek, amelyeket a házaspár is fogyaszt.
Bátran állíthatom, hogy van bőségesen belőlük, ráadásul csaknem mindenféle ételcsoportból vannak receptek, például levesek, saláták, főételek, kenyerek, mártások, italok, stb.
A házaspár azt állítja, hogy ne tévesszen meg senkit az, hogy ezek csak zöldségek, amitől nem lehet jóllakni, mert ez nem igaz: nagyon is tápláló ételekről van szó, amelyektől nem leszel éhes egy-két óra múlva, mint egyébként. Sajnos sokan szó szerint összevissza zabálnak mindent, és azt hiszik, hogy az az étkezés, ha pukkadásig jóllaknak. A házaspár ezt cáfolja meg ezzel a kötettel. Azt itt közölt receptek könnyűek, nem kell velük sokat vacakolni a konyhában, ráadásul a munkahelyedre is magaddal viheted egy dobozban.
Miután a házaspár Amerikában lakik, ezért az ételek között többször is előfordulnak olyan hozzávalók, amik csak ott kaphatók. Ez ne jelentsen gondot, mert a kötet végében van egy lexikon, ami minden élelmiszer jelentőségét megmagyarázza röviden. Itt megtalálhatod azt is, hogy ezeket az amerikai termékeket mivel tudod itt Magyarországon helyettesíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése