Google keresés

Egyéni keresés

2012. március 25., vasárnap

Jack Canfield - Mark Victor Hansen: Erőleves a léleknek - 101 lélekmelegítő történet

Most egy olyan könyvet fogok bemutatni, amely nem igazán illik bele az ezotéria témájába, de az üzleti sikerkönyvek kategóriájába sem, annak ellenére, hogy két világhírű személyiségfejlesztő tréner írta. A kötet ugyanakkor rengeteget adhat mindkét kategória iránt érdeklődőknek, mert azt itt olvasható történetek motiválják, vagy legalábbis elgondolkodtatják az olvasókat.
A könyv nem véletlenül kapta a címét, mert az itt olvasható történeteknek olyan a hatása, mint az erőlevesnek, ami visszaadja az erejét a lábadozó betegnek.
A történetek elsősorban a szeretet erejéről szólnak, amely nélkül nem maradhatnánk életben, ugyanis minden cselekedetünket ez az erő hatja át, és ez motivál minket céljaink elérésére.
Azt el kell, hogy mondjam, mindjárt az elején, hogy mielőtt elkezded olvasni ezt a könyvet, szerezz be egy csomag papír zsebkendőt is, mert biztosan elsírod majd magad. Saját tapasztalatból mondom, pedig én meglehetősen érzéketlen vagyok, de úgy látszik Canfieldék tudhatnak valamit...
Sok pszichológiával kapcsolatos ember azt mondja, hogy az efféle könyvekre nincs igény, mert az emberek a negatív, felháborító dolgokról beszélnek, mint például olyanokról, amikről a bulvársajtó is ír, meg amiket a híradókban és a kereskedelmi tévékben látsz.
Én ezt úgy, ahogy van cáfolnám, már csak azért is, mert ennek a könyvnek közben elkészítették a 3. folytatását is magyarul, továbbá az Erőleves a dolgozó léleknek című utánérzést, úgyhogy ennyit az igényekről.
A könyvet amúgy nem Canfield és Hansen írta, ők csak összegyűjtötték a saját, illetve más trénerek klientúrájából származó eseteket, és ezeket szerkesztették egy könyvbe, jobban mondva háromba, mert közben született még két folytatás is.
A többi tréner közül kiemelném Dan Millman és Bob Proctor nevét, akiket azóta a magyar közönség is ismer.
A kanadai Bob Proctor Jack Canfieldhez hasonlóan szintén szerepelt a Titok című könyvben, egyébként pedig az észak-amerikai kontinens egyik legkeresettebb motivációs szakembere. Nem véletlenül került bele ebbe a könyvbe is, hiszen több, mint 20 éves szakértői tapasztalattal rendelkezik, továbbá rengeteg ember sorsát ismerte meg ez idő alatt.
Dan Millman eredetileg tornász volt és atléta, innét fordult az érdeklődése a jóga, illetve a spiritualitás felé. Önfejlesztéssel kapcsolatos könyvei is erőteljesen kötődnek a sporthoz, bár ezekből kevés jelent meg magyarul.
Persze sok más amerikai személyiségfejlesztő és motivációs tréner is szerepel ebben a kötetben, akik hazánkban nem ismertek, de a nevük a történetek végén zárójelben szerepel.
Amúgy mindegyik történet rövid, egy-másfél, legfeljebb két oldal hosszú, hogy ne unja el magát az olvasó. Mind a három kötetben külön-külön 101 történet szerepel, de azt, hogy ennek van-e jelentősége, azt nem tudom. Lehet, hogy így sikerült.
Én eddig a három kötet közül csak az elsőt olvastam, tehát csak erről tudok beszélni, hogy mi van benne.
Az első kötet a legfontosabb témája a szeretet (talán mert a tartalomjegyzékben ez a leghosszabb fejezet), de szó esik benne az akadályok legyőzéséről is, amelynek keretében sokszor olyan emberek sikereiről számolnak be, akiket a társadalom reménytelen esetnek bélyegez. Ilyenek például a fogyatékosok, vagy a nagyon szegények, akiket sokan le szoktak írni.
Aztán az élet bebizonyítja ennek az ellenkezőjét, ami valószínűleg azért lehet, mert ez a reménytelen helyzet ad nekik erőt a kitöréshez.
Persze nemcsak az ő számukra fontos az álmaik valóra váltása, hanem minden ember számára, bár akadnak olyan emberek is, akik elfojtják ezeket a vágyakat. A könyv egy része azonban pont ezeknek az álmoknak a valóra váltásáról szól.
Mindehhez rengeteg tanulás szükséges, ami sok esetben nem az iskolai tanulmányokat jelenti, hanem magát az életet, hiszen az utóbbi sokkal hatékonyabb tanítómester, de ez nem azt jelenti, hogy most lenézném a különböző nevelési intézményeket. A könyv egy rövid fejezet formájában ezzel a témával is foglalkozik, hiszen életünk jelentős részét tanulással töltjük.
Nem véletlen, hogy a szüleink érdeklődtek óvodai és iskolai tanulmányaink iránt, miközben ők is folyamatosan tanítottak minket az élet alapvető dolgaira, hiszen tanulni egész életünkben kell, egészen addig, amíg meghalunk. Sőt, maga a halál is egy tanítómester!
A szülőkkel való kapcsolat tehát a fentiek miatt döntő fontosságú. Egy feszült szülő-gyerek kapcsolat ugyanis még felnőttkorban is képes megmérgezni az életünket, mert még sokszor ebben a korban is tőlük függünk, hiszen nekik továbbra is a gyerekeik maradunk.
A könyv ha nem is oldja fel a fenti élethelyzetekkel kapcsolatos problémákat, cserébe segít más szemszögből nézned ezekre a dolgokra, innentől kezdve egy kicsit megkönnyebbülsz.
Én mindenesetre felemelő perceket kívánok neked a könyv olvasásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése