Google keresés

Egyéni keresés

2012. március 8., csütörtök

Byron Katie(Reid) - Stephen Mitchell: Négy kérdés - egy egyedülálló önvizsgálati módszer a problémák felderítésére

Alig egy-két éve fedeztem fel ezt a bíborszínű borítójú könyvet valamelyik könyvesboltban, és egyből felkeltette az érdeklődésemet, két dolog miatt is. Az egyik az volt, hogy így elsőre nem tudtam eldönteni, hogy a szerző most férfi, vagy nő-e. Beleolvasva a könyvbe már az előszóban kiderül, hogy egy hölgyről van szó, akit mindenki Katie-nek szólít.
A másik, ami felkeltette az érdeklődésemet, az a könyv címe volt, vagyis a Négy Kérdés, Mindjárt az jutott az eszembe, hogy milyen kérdések ezek, és ki kérdez, na meg minek kérdez, továbbá mi a válasz ezekre a kérdésekre.

A könyvbe belelapozva kiderült, hogy a tartalma nagyon hasonlít egy pszichoterápiai üléshez, de ez a könyv nem pszichoterápia, mint ahogy Katie sem pszichiáter, de nem is pszichológus, meg guru, meg efféle tanító. Továbbá Katie nem úgy indult neki anno az életnek, hogy ő majd fel fog találni, vagy meg fog alkotni valami egyedülállót. Egyszerű amerikai háziasszony volt, aki ugyanakkor karriert is épített, és egy középosztálybeli családban élt.
Aztán beütött a baj, és a 30-as éveinek a tájékán megzakkant, és bipoláris hangulati zavar alakult ki nála, ami tulajdonképpen a depressziót jelenti magyarra lefordítva. Katie kiszámíthatatlan lett, vagyis sokszor indokolatlanul dührohamot kapott, és a családja már kifejezetten rettegett tőle. Végül egy szanatóriumban kötött ki, ahová önként vonult be, hogy kezeltesse a problémáját.
Nos, ez sikerült is neki, de ez nem is annyira a szanatóriumnak volt köszönhető, sokkal inkább az elszigeteltségnek, amelynek a segítségével egyik nap ráébredt, hogy az egész élete tulajdonképpen egy illúzió, és hogy ő jóval többre képes valójában, mint ahogy azt eddig hitte, vagy elhitették vele. Ez volt az a pillanat, amikor találkozott a valódi énjével, és ez gyökeresen megváltoztatta az életét.
Ennek az élménynek az alapján jött rá azokra az összefüggésekre, amelyek alapján megszületett a módszere, amelyet ő nagyon szerényen és egyszerűen csak Munkának nevez.

Ennek a Munkának az a lényege, hogy mindössze 4 darab kérdés segítségével megvizsgálja az adott gondolatot, ami a problémákat okozza. Ez minden embernél egyéni, tehát mindegyik embert különböző problémák gyötörnek, viszont a problémák gyökere egységes: elhiszed azt a gondolatot, ami neked fájdalmat okoz, vagy éppen feldühít, vagyis beleéled magadat ezekbe a gondolatokba, mint színész a szerepébe.
Katie erre azt mondja, hogy ha nem ezt tennéd, akkor az a gondolat semmiféle problémát nem okozna, mert egyszerűen eltűnne a semmibe, ahonnét jött.
Ebből az következik, hogy valójában nem a gondolatok okozzák a problémáidat, hanem te magad.
Nem véletlen, hogy az egyik kérdés éppen azt firtatja, hogy tényleg elhiszed-e ezt a gondolatot, míg egy másik kérdés azt akarja tudni, hogy milyen ember lennél e gondolat nélkül. (A kérdések teljes listáját és az önvizsgálat menetét részletesen megtalálod a könyvben).
Ha válaszoltál a Négy Kérdésre, akkor tekintsd meg válaszaidat, és fordítsd meg őket úgy, hogy az saját magadra vonatkozzon, de ennek a módját megintcsak megtalálod a könyvben, hogyan is kell ezt csinálni, mert így egy-ként mondatban nehezen tudnám összefoglalni. Ez a megfordítás kifejezetten felszabadító hatású, amitől mindjárt jobban érzed magad.

A könyvet elolvasva hamar rájöttem, hogy Katie tanításai sok helyen átfedést mutatnak Eckhart Tolle tanításaival, aki szerint a problémákat szintén az okozza, hogy beleéled magad a gondolataidba, aminek Tolle szerint az emberi egó viselkedése az oka. Tolle tanításának röviden az a lényege, hogy élj a jelenben és koncentrálj a jelenre, mert addig sem foglalkozol az egóddal, meg a problémáiddal.
Katie viszont pont az ellenkezőjét mondja: vagyis az önvizsgálatnál igenis szólaltasd meg az egódat, és adj bele mindent, hadd jöjjenek elő a sérelmeid, akárcsak egy pszichoterápiás ülésen.
Szóval nekem az erről a könyvről a benyomásom, hogy keresztezi Eckhart Tolle tanításait egy pszichoterápiás üléssel., úgyhogy ha szimpatikusak neked Tolle tanításai, de nem tudod, hogyan kell őket átültetni a gyakorlatba, akkor ez a könyv sokat segíthet neked. Egyébként Katie és Eckhart személyesen is ismerik egymást, sőt jó barátok!

A könyvben bemutatott önvizsgálatok lényege, hogy Katie különböző emberekkel beszélget a problémájukról a Négy Kérdés alapján egy színpadon közönség előtt. Ez  felszínesen úgy hangzik, mintha ez egy bárgyú tévéshow lenne, mert ezeknek a műsoroknak is hasonló a tematikája, például hazánkban a Mónika-és a Balázs Show, meg a Joshi Bharat műsora is ilyen. Az efféle műsorok  Amerikában nagyon népszerűek, aztán a licenszet szinten mindenütt átvették a világon a kereskedelmi tévék, így jutottak el hozzánk is az efféle műsorok.
Na, de Katie nem lépett fel tévéműsorokban és nem is tévésztár, mert a munkáját inkább iskolákban, börtönökben, kórházakban végzi kisebb közönség előtt úgy, hogy maximálisan tiszteletben tartja az egyes emberek méltóságát, a tévével ellentétben.

A Munka elvégezhető akkor is, ha másokkal van problémád, illetve akkor is ha saját magaddal van gondod. Ha még csak most kezded az önvizsgálatot, akkor a szerző javasolja, hogy először ne magadon kezdd az eljárást, hanem olyan helyzetet válassz, amikor egy másik emberrel van problémád.
A könyv tartalma is ennek a szellemében épült fel, vagyis először a családi problémákkal kapcsolatban olvashatsz párbeszédeket (végül is a családtagjaid azok, akik a legközelebb állnak hozzád, mert velük élsz együtt), majd később áttér a munkával és pénzzel kapcsolatos gondokra, amelyeket az önmagunkkal kapcsolatos berögzült hiedelmek, a testünkkel kapcsolatos problémák, a függőségek, továbbá a  különböző félelmek kezelésére szolgáló vizsgálatok követnek.

Most lehet, hogy hitetlenkedve kérdezed, hogy ez a négy kérdésből álló egyszerű önvizsgálat tényleg működik-e, ami nem is csoda, hiszen minket embereket arra neveltek kiskorunktól fogva, hogy agyonbonyolítsuk a dolgokat, illetve keményen megdolgozzunk mindenért.
Az Univerzumban azonban éppen fordítva történnek a dolgok, azaz minden olyan végtelenül egyszerű, ami viszont szöges ellentétben áll a felnőtt emberek hiedelemvilágával.
Na, de visszatérve a Négy Kérdéshez: direkt egy külön fejezet szól a kérdésekről, amelyeket mindenképp fel kell tenned a munka során, de ez a négy darab kérdés, amiről a könyv szól, csak a Munka váza, ugyanis mindegyik kérdésen belül vannak még különböző alkérdések, amelyek finomítják, pontosítják majd az önvizsgálatot.
Ha olvasod majd a beszélgetéseket, akkor látni fogod, hogy Katie is felteszi majd ezeket az alkérdéseket az illető személy problémájához igazítva.
A könyvet olvasva gondolom benned is merülnek fel különböző kérdések, mielőtt elkezdenéd a Munkát. Katie felkészült erre is, és direkt létrehozott egy kérdezz-felelek fejezetet, amelyben igyekszik választ adni az esetlegesen felmerülő kérdésekre a Munka használatával kapcsolatban.
Végezetül pedig Katie-ről is essen néhány szó: szerencsére a fent említett depressziójából sikerült teljesen kigyógyulnia, dührohamai teljesen megszűntek, személyisége teljesen kicserélődött. Az akkori férjétől azóta elvált, de aztán férjhez ment Stephen Mitchell-hez, aki ennek a könyvnek a társszerzője. Az ő nevét a magyar közönség nem igazán ismeri, de Amerikában elismert spirituális szakértő és író.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése