Google keresés

Egyéni keresés

2012. március 27., kedd

Ruediger Dahlke: A betegség mint szimbólum - mi a valódi jelentésük a betegségeknek?

A betegségekről írni az utóbbi időben egyre hálásabb téma, ugyanis manapság egyre több embernek vannak különböző kisebb-nagyobb egészségügyi panaszai, amelyek esetében nem mindig találnak az orvosok szervi elváltozást, de a panaszok attól még fennállnak. A társadalom erre azt mondja, hogy 40 éves kor után ez természetes is valahol, idős korban pedig már "illik" rendelkezni valamiféle nyavalyával.
Az igazi gond az, hogy az utóbbi pár évtizedben már a fiatalok, sőt a gyerekek egy része is beteg, sőt egyre több csecsemő születik betegen, ami azt jelenti, hogy rossz felé tartunk, ugyanis mindennek oka van, véletlenek nincsenek.
Ha már ilyen ezoterikus oldalakat olvasol, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy a betegségek nem a levegőből jönnek véletlenszerűen, de nem is a cigi, a pia, meg a sok zabálás okozza őket. (Régen a falusi parasztok is pipáztak, itták a saját főzésű méregerős pálinkát, vagy bort, meg jó nehéz, zsíros ételeket ettek, hogy legyen energiájuk a kemény munkához a földeken. Szóval elég egészségtelenül éltek, és mégis sok esetben magas kort éltek meg. Hoppá!)
Valójában az egészség megromlását mindig a felborult egyensúly okozza, amit manapság stressznek szoktak hívni. Ennek a stressznek a hatására következnek be azok a pótcselekvések, amelyeket fentebb már említettem.
Persze az, hogy a betegségeket a stressz okozza, így kimondva nagyon egyszerűnek hangzik, de ennek a felborult egyensúlyi állapotnak nagyon sok arca van, miután mi emberek is elég sokfélék vagyunk.
Igazából nem ez az első könyv, amely a betegségek lelki okait kutatja, mert Dahlke korábban már két könyvet is írt a témában Út a teljességhez, illetve a Lélek nyelve a betegség címen, utóbbit ráadásul Thorvald Detlefsennel közösen.
A két korábbi kötet azonban nem törekedett a teljességre, illetve máshogy csoportosította betegségeket, például szervcsoportok, illetve tünetek szerint, de ezek nem voltak annyira hatékonyak, mert mindig volt olyan láncszem, ami nem illett a többi közé.
A mostani könyv azonban abc-sorrendben tárgyalja a betegségeket és a tüneteket, így legalább semmi nem marad ki, ráadásul könnyebben megtalálod a keresett problémát.
Csoportosítás ebben a könyvben is van, mert Dahlke először a szervekhez kapcsolódó lelki jelentéseket ismerteti lexikonjelleggel, majd pedig a különböző betegségeket és tüneteket hasonló módon, bár az utóbbi rész jóval hosszabb, mert a szerző beszél a probléma feloldásáról is.
Persze a betegségek lelki hátterét nem olyan egyszerű meghatározni, mert a betegségeket több síkon lehet és kell is elemezni.
A szerző ugyanis azt javasolja, hogy első lépésként mindig nézd meg, hogy az adott szerv, amihez a betegséged kapcsolódik, mit jelképez, mármint ha egészségesen működik. Innét már lehet következtetni arra, hogy milyen jellegű problémád van, de ezek után meg kell vizsgálni a konkrét betegség jelentését is, ami ebben a kötetben a második rész tartalmaz.
Ha ez megvan, akkor olvasd el, mit javasol a szerző a konfliktus feloldásához és próbáld ki, ha tudod. Persze ezek csak szemelvények, mert a konfliktusaid megoldásához sokszor hosszú utat kell bejárnod, mindenesetre ez a könyv hasznos bevezető lehet ehhez.
Miközben olvasod ezt a könyvet felmerülhet benned a kérdés, hogy mi a helyzet a gyerekekkel, hiszen gyakran betegek ők is, és manapság már nemcsak a jellegzetes gyermekbetegségeket kapják el, hanem sokszor súlyosabbakat is, mint például a rák is.
 A gyermekeknél is ugyanez a helyzet, mint a felnőtteknél, csak ott éppen a betegségek a felnőtteknek a problémáit tükrözik vissza, illetve családi konfliktusokra utalhatnak. Erről a témáról azonban nem beszélnék most bővebben, ugyanis van Dahlkénak egy kifejezetten ilyen témájú könyve, majd fogok beszélni arról is hamarosan.
Ruediger Dahlke eredetileg foglalkozása orvos, később pszichoterapeuta lett belőle, aki elsősorban a betegségek lelki okaival foglalkozik, de a spiritualitás is erőteljesen foglalkoztatja. Hazánkban több könyve is megjelent, és viszonylag népszerűnek mondható szerző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése