Google keresés

Egyéni keresés

2013. június 26., szerda

Neale Donald Walsch: Amikor minden megváltozik...változtass meg mindent! - a béke felé vezető ösvény zűrzavaros időkre

A könyvnek meglehetősen hatásvadász címe van, amely azt sugallja, hogy rúgj fel mindent és lépj ki a jelenlegi életedből, és hagyj ott mindent a fenébe, ámde nem erről van szó, szerencsére. Walsch könyve mindössze annyit akar elérni, hogy változtasd meg a nézőpontodat a változás fogalmáról, csak hát hatásvadász cím és marketing nélkül nem igazán lehet könyvet eladni manapság.
Le merném fogadni, hogy azért olvasod most ezt a bejegyzést, mert a te életed is valahogyan megváltozott, méghozzá a hátrányára, ami lehet munkanélküliség, a pénz csökkenése, (tartós) betegség, költözés, esetleg a kilakoltatás réme fenyeget, és most azon agyalsz, hogy hol hibáztál, amiért ezt kell átélned.
Nos, van egy jó hírem: sehol. Csak a társadalom egy olyan fura madár, aki szereti a problémákért a másikat hibáztatni és bűnbakot keresni. Rendszerint sikerül is ilyet találni. Még az ezoterikus irodalomban is megfigyelhető ez a jelenség, hiszen azt írják, hogy te teremted magadnak az életedet még a születésed előtt, de utána is. Ebből kiviláglik, hogy ha csődbe jut az életed, azért is te vagy a felelős. (Ez mondjuk igaz is, de ha bajban vagy, akkor pont nincs rá szükséged, hogy ezt az orrod alá dörgöljék). Főleg a Vonzás Törvényével kapcsolatos könyvek olvasásakor érezhetsz bűntudatot, hogy ha ez ilyen könnyű, mint ahogy írják, akkor te miért nem vagy már tele pénzzel? (Meg úgy egyáltalán az emberek jó része). Jogos a felvetés, és Walsch igyekszik is ezekre választ adni.
A könyvből kiderül, hogy a változás nem egyszerűen az élet része, hanem az élet maga! Az Univerzum ugyanis folyton mozgásban van, tehát soha semmi nem állandó. Márpedig az Univerzum törvényei kivétel nélkül mindenkire érvényesek, tehát az emberre is. Ez azt jelenti, hogy minden elmúlik egyszer, akár a jó, akár a rossz dolgokról beszélünk. (Mellesleg a jó és a rossz fogalma kizárólag az emberi társadalomban létezik, a felsőbb dimenziókban már nem, mert ott máshogy látszódnak a dolgok). Ha ismered a kínai eredetű Ji Kinget, akkor ezekkel a dolgokkal már tisztában vagy. Ha még nem, akkor érdemes tanulmányozni a távol-keleti filozófiát, különösen az előbb említett Ji Kinget, amelyet Változások Könyvének is szoktak emlegetni, nem véletlenül. Ha megismered, akkor majd rájössz, hogy miért.
Walsch könyve azonban jóval érthetőbb és olvasmányosabb, mint a Ji King, ugyanakkor egyben elolvasva nagyon tömény. Nem véletlenül mondja a szerző minden fejezet közepén, hogy vegyél egy mély lélegzetet, és hogy ha úgy érzed, túl sok információt kaptál egyszerre a könyvből, tedd le, vonulj félre, dolgozd fel azt, amit olvastál. Majd ha már úgy érzed ez megtörtént, akkor térj vissza a kötethez.
A könyvből kiderül, hogy a változás az nem egy rossz dolog, még akkor sem, ha tényleg talajt veszítesz a lábad alól, és se munkád, se lakásod, se semmid nem lesz. A szerző is így járt egy időben, de aztán sikerült kijönnie belőle, és manapság már elismert író.
Szóval Walsch azt mondja, hogy lássál túl azon, amin jelenleg keresztülmész, illetve azon, ami előtted áll, és akkor máshogy fogod érezni magad. Ez nem azt jelenti, hogy akkor megváltoztatod az eseményeket, hanem azt, hogy te állsz hozzá máshogy a dolgokhoz. Mert ne feledd: az érzéseidet mindig meg tudod változtatni, tehát lehetsz optimista, vagy pesszimista, te döntöd el. Márpedig ha ez így van, akkor miért ne érezhetnéd jól magad? Arról nem is beszélve, hogy ha nyugodt tudsz maradni a legnagyobb vihar közepette is, akkor olyan nagy bántódásod már nem eshet, és a többi ember is máshogy fog állni hozzád, mert valahol tisztelni fognak a tartásodért. Ráadásul ha nyugodt maradsz, akkor újabb ötleteid támadhatnak a helyzeted megoldását illetően, tehát már csak ezért is mindenképpen megéri. Persze vannak olyan helyzetek, amikor nincsen azonnal megoldás, és előfordulhat, hogy évekig benne ragadsz egy kívülről méltatlannak tűnő helyzetben, de akkor is érvényesek a könyvben található gondolatok.Sőt, pontosan akkor kell a leginkább kitartanod a könyvben olvasható alapelvek mellett!
A könyv 9 darab változtatást tartalmaz, és két nagy részre oszlik: az első rész az elme, a második pedig a lélek működését mutatja be meglehetősen részletesen. A 9 darab változtatás pedig abban segít, hogy át tudd alakítani az eddig meggyőződéseidet a változásról, illetve magáról az életről.
A másik dolog, ami a könyv kapcsán eszembe jutott az, hogy nagyon emlékeztet a tartalma Eckhart Tolle tanításaira a Most hatalma című könyvben.Mindez nem a véletlen műve: annyira nem, hogy maga Walsch is hivatkozik rá a műben! Csak annyi a különbség, hogy Tolle jóval olvasmányosabban fogalmaz, mint Walsch, aki mondom nagyon tömény így egyszerre. Ráadásul Walsch eléggé elmegy a pszichológia irányába, míg a Tolle marad a spiritualitásnál.
A szerző sokszor visszautal ebben a könyvben a legendás művére a Beszélgetések Istennel-re, amit sajnos még nem olvastam, de majd igyekszem valahonnét hozzájutni. Mindenesetre ha olvastad az előbb említett művet, és tetszett a stílusa, akkor ebben sem fogsz szerintem csalódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése