Google keresés

Egyéni keresés

2011. december 1., csütörtök

Rhonda Byrne: A Titok - a legnépszerűbb spirituális könyv a Vonzás Törvényéről

Amióta megjelent Rhonda Byrne könyve, azóta kifejezetten divat lett a Vonzás Törvényéről beszélni, továbbá nem kevés hasonló témájú könyv jelent meg a piacon, tehát a könyv egy újfajta  mozgalmat indított el az ezotérián belül. Sokan írtak már észrevételeket, ajánlókat a Titokról, úgyhogy itt az ideje, hogy én is sort kerítsek rá.
Rhonda Byrne könyvét úgy vezették elő, mintha a könyv valami szenzációsan új dologról szólna, de ez valójában nem így van, mert a Vonzás Törvényét valójában több évezrede ismerik, de csak az emberek bizonyos csoportja ismerhette eddig a történelem során. Ők többnyire tudósok, feltalálók, államférfiak, művészek voltak, viszont az átlagemberekhez ez a tudás már nem juthatott el, ezért ők a sorsukat sem vehették a kezükbe. A Titok ismerői azonban sohasem nevezték néven a gyereket, azaz nem emlegették sem a Vonzás Törvényét, sem az Univerzumot, mindössze a spiritualitás törvényei szerint éltek. (Amúgy a könyvben is szerepelnek olyan tanítók, akik már régen meghaltak, mint pl. Prentice Mulford, Charles Haanel,  Genevieve Behrend, Robert Collier és Wallace Wattles).
Az igazi nagy változás ezen a téren a XX. század végén kezdődött, mert ekkor kezdett el egyre több ember az ezotéria felé fordulni. A Vonzás Törvényéről már ekkor születtek könyvek a Hicks házaspár és Barbel Mohr jóvoltából, de ezek a könyvek nem kaptak akkora reklámot, ezért elsősorban azok ismerik ezeket a könyveket, akiket érdekel az ezotéria. A Titkot azonban annyira reklámozták, hogy még azok is hallottak róla, akiket valójában nem is érdekelt. Sőt, sokan a Titok hatására kezdtek ezotériával, spiritualitással foglalkozni, mert annyira fellelkesítette őket a téma. Rhonda Byrne könyvének az újdonsága abban áll, hogy ezt az ősi tudást minél több emberhez eljuttassa, ami a mostani modern korban nem is olyan nehéz a sokféle médiumnak köszönhetően.

A Titok című könyv valójában egy koprodukció, amely Rhonda Byrne szerzői neve alatt fut, de az írónőnek az volt a célja, hogy olyan ismert embereket szólaltasson meg a könyv hasábjain, akik régóta ismerik és használják a Titkot, tehát példaképek lehetnek az emberek számára. A könyvben szereplő amerikai vendégek jelentős része a Titok megjelenésekor még ismeretlenek voltak hazánkban - kivéve John Grayt, Denis Waitleyt és Jack Canfieldet - éppen ezért az Édesvíz Kiadó új könyvsorozatot indított a Titok Tanítóinak Könyvtára címmel, amelynek keretében megjelentetik a könyvben szereplő mesterek munkáit magyarul.
Bob Proctor, Joe Vitale, John Assaraf, John Demartini, Neale Donald Walsch, Charles F. Haanel, Jack Canfield, James Arthur Ray, Mike Dooley és Michael Bernard Beckwith könyvei azóta már meg is jelentek magyarul, remélem a többiek sem maradnak ki.
Ahhoz, hogy jobban megkülönböztessék egymástól a szövegeket, a Rhonda Byrne által írottakat normál betűvel, míg a vendégek által írottakat kurzívval szedték.

Maga a Titok az élet minden területét lefedi, beleértve az emberi kapcsolatokat, az egészséget, a munkát és a pénzt, de a könyv sokszor csak általánosságokat említ. A Titok ugyanis azt állítja, hogy a Vonzás Törvénye egy rendkívül egyszerű dolog, csak kérj, higgy benne, és fogadd el, illetve be a dolgokat. Mindez nemcsak pozitív irányba működik, hanem fordított előjellel is, vagyis nemcsak a jó dolgokat lehet bevonzani az életünkbe, hanem a rosszakat is. Persze senki sem akar szándékosan nehézségeket az életében, de ezek mégiscsak bekövetkeznek, például szegénység, háborúk, természeti katasztrófák, létbizonytalanság. Mindez azért van, mert az emberek és az Univerzum nem egyformán kommunikálnak, amelyből egy csomó félreértés adódhat, de ezt a könyv részletesebben elmagyarázza. 

Annak ellenére, hogy a  Titok elsősorban elméleti munka, azért található benne egy-két gyakorlat, amellyel javíthatod a hangulatodat, amit a környezeted is észre fog venni.
Az egyik javaslat az, hogy tervezd meg az egész napodat előre úgy, hogy csupa jó dolog történjen veled. Az apró, kis bosszúságok ugyanis nagyon megmérgezhetik a napodat. A másik módszer az, hogy adj hálát, és köszönj meg mindent, amit kapsz a Világegyetemtől, mert ez segíthet hozzá a bőségérzeted kialakulásához.
A Titok vendégszereplői még azt is javasolják, hogy képzeld el minél részletesebben azt, amire vágysz, de úgy képzeld el, hogy az már a tiéd!
Van egy gyakorlat, amit bizonyára nagyon fogsz szeretni, ez pedig a képzeletbeli csekk gyakorlata. Mindez annyit jelent, hogy tölts ki egy csekket a vágyott összegről, majd képzeld el, hogy az már a tiéd, és hogy mennyi mindent veszel rajta.Rhonda Byrne ehhez a gyakorlathoz konkrét kézzelfogható segítséget is ajánl: a Titok hivatalos oldalán ugyanis találsz egy letölthető üres csekkmintát, amelyet szabadon elmenthetsz a gépedre, sőt ki is nyomtathatod, ekkor ki is tudod tölteni.
A lényeg, hogy ez a kitöltött csekk sokszor a szemed előtt legyen, és jó érzésekkel gondolj a rajta szereplő összegre. Az fontos még megemlítenem, hogy ez az ajándék az angol nyelvű hivatalos oldalon van, ahol a "bank of the universe" feliratot keresd, mert több ingyenesen letölthető ajándék is van.
Utóbbi három gyakorlatnál a legeslegfontosabb az, hogy mit érzel gyakorlás közben: tényleg tiszta szívedből ezt gondolod-e, ezt akarod-e. Mert az is lehet, hogy valójában ellenállsz, és valójában nem is érzel hálát, illetve nem hiszed, hogy megkaphatod a vágyott dolgot, mert valójában nem érdemled meg.
Mindez azért van, mert egy alapvetően negatív dolgokra fókuszáló társadalomban élnek az emberek szerte a világon, amit kicsi korban nevelnek bele az emberekbe. Ezeken a beidegződéseken olykor nem könnyű változtatni, de nem is lehetetlen.

Rhonda Byrne Titkának elsősorban az a feladata, hogy megmutasson egy alternatívát, egy másik életstílust, hogy no lám így is lehet élni, ahogy a könyvben leírták.
A Titoknak ugyanis az a nagy tanulsága, hogy a gondolataid és érzelmeid minden pillanatban megváltoztathatók, mert a hatalmadban áll eldönteni, hogyan reagálj egy-egy helyzetre, ami a tapasztalataidban megjelenik. Ezek a helyzetek ugyanis alapvetően semlegesek, akárcsak a Vonzás Törvénye, szóval mindig az adott embertől függ az irányultságuk. Ezek után a sorsodat is meg tudod szépen apránként változtatni, és kiléphetsz az áldozat szerepéből, ahol amúgy sem érzed jól magad.
Mindezekről a dolgokról rengeteget lehet beszélni, ezért is született meg a fent már említett könyvsorozat, tehát ha érdekel a Vonzás Törvénye, és szeretnél jobban belemélyedni, akkor ajánlom őket is beszerezni, és elolvasni. Megígérem, hogy én is fogok még ezekről a könyvekről írni.
Miután egy komoly jelentőségű könyvről van szó, hivatalos weboldalt és készítettek neki, a magyar változatot például itt olvashatod .Érdemes meglátogatnod, mert egy ingyenesen letölthető csekkminta is vár rád, amelyet szabadon kitölthetsz tetszőleges összegre. Ez ugyanaz a csekkminta, amelyet fentebb is említettem már, csak éppen itt magyarul olvashatod a használati útmutatót.
Ha elolvastad a könyvet, akkor egy új nézőponttal lehettél gazdagabb, de mit ér ez a tapasztalat, ha nem tudod ezt másokkal megosztani? Fontos volt tehát, hogy létrejöjjön egy közösségi oldal amely a Vonzás Törvényén és a Titkon alapul, és ahol te is megoszthatod a véleményedet, tapasztalataidat, vagy éppen olvashatod másokét.
Mindenkinek jó teremtést, kellemes tapasztalatokat, és sok örömet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése