Google keresés

Egyéni keresés

2012. augusztus 13., hétfő

Deepak Chopra: Mesteri útmutatás tanítványoknak

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy indiai kamaszfiú, aki teljesen átlag életet élt, azaz iskolába járt és tanult szorgalmasan mindennap, szóval semmi különös nem történt vele. Aznap reggel is éppen az iskolába igyekezett, amikor találkozott egy hosszú, fehér szakállú, idős emberrel, aki egyszerűen megszólította őt azzal, hogy már régóta vár rá. A fiú persze zavarba jön és azt mondja, hogy iskolába kell mennie, de a szíve mélyén érzi, hogy mindez csak kifogás, és a valódi tanítást nem a tanáraitól kapja az iskolában, hanem ettől az idős embertől.
Na most azt tudni kell, hogy a Távol-Keleten, illetve a természeti népek körében az idős embereket mérhetetlenül tisztelik, azért mert rengeteg élettapasztalat áll a hátuk mögött, amit majd a fiataloknak adnak át.
Ezzel szemben Európában meg Amerikában a XX. század második felétől kezdve a fiatalságot erőltetik, úgyhogy virágzik a plasztikai sebészet és a kozmetikai ipar, de aztán úgyis a természet győz. :))) (Mondjuk én nem ítélem el a plasztikai sebészet ilyen célokra történő használatát sem, aki teheti, az éljen vele, csak legyen tisztában a mellékhatásokkal). Talán ez még nem is lenne akkora baj, viszont az idős embereket egyszerűen feleslegesnek tartják, illetve lenézik, vén hülyének gondolják, mert már nem tudnak dolgozni, nem termelnek, úgyhogy akár meg is halhatnak.

A könyv idős ember szereplője azonban nem tartozik a vén hülyék közé, sőt ellenkezőleg! Szellemi frissességét bármelyik fiatal megirigyelhetné, egyedül a teste az, ami idős, de azért nem elhasznált.
Baba (ez az idős tanítómester neve) mindössze négy kérdés megválaszolásával (van-e lélek, hogyan válhatnak valóra a kívánságaink, mi az Univerzumban működő legfőbb erő és megváltoztathatjuk-e a világot) ismerteti meg a fiúval a spirituális tanokat, ami így felszínesen egyszerűnek hangzik, de egy kicsit jobban belemélyedve az olvasásba azért láthatjuk , hogy ez nem így van.
Ez a módszer egyébként nagyon hasonlít Byron Katie Négy kérdés cím könyvéhez, amelyben szintén négy kérdésre kell válaszolni, de Katie könyvének az a célja, hogy jobban megismerd önmagad és a másik embert, míg Chopra könyve a világ működésének a törvényszerűségeit mutatja be, amelynek te is a része vagy.
Ha azt kérdeznéd, hogy melyik a fontosabb: a világ törvényszerűségeinek a megismerése, vagy az önismeret, azt mondanám, hogy mindkettő egyformán fontos, mert az Univerzum nem ismer rangsorolást, hiszen a világban egység uralkodik. Egyedül a Földön van szétválasztottság, amit az emberek teljesen természetesnek tartanak, pedig nem az, pusztán egy illúzió. Lényegében az ősi távol-keleti tanok és a Titok is ugyanerről beszél, legfeljebb másképpen.

A Mesteri útmutatást azoknak ajánlom a figyelmébe, akiket érdekelnek a távol-keleti tanok, csak éppen nincs idejük sokat olvasni, és át akarják  látni a lényeget, ugyanis ez a könyv a fentebb már említett négy kérdés segítségével lényegében ezeknek a tanoknak az alapjait mutatja be. Később aztán persze a különböző népek a saját kultúrájukhoz igazították az alapokat, de a gyökér attól még ugyanaz maradt.
A Mesteri útmutatást ugyanakkor ajánlom a Titok, illetve a Vonzás Törvényévél kapcsolatos könyvek híveinek is, ugyanis rengeteget tanulhattok belőle arról, hogy miként teljesülnek a kívánságok, hogyan működik az Univerzum, illetve megváltoztathatjuk-e a világot.
Míg az amerikai származású könyvek sokszor hatásvadász nyelvezetűek, addig a Mesteri útmutatás nagyon szerényen és egyszerűen magyarázza meg a Vonzás Törvényének a működését, anélkül, hogy egyszer is megnevezné azt. Ráadásul a Mesteri útmutatás célja nem az, hogyan vonzzad be a különböző vagyontárgyakat, mint az amerikai szerzők esetében, hanem az, hogy vedd tudomásul azt, hogy az Univerzum mindent megad neked, amire valójában szükséged van abban a helyzetben, illetve azt, hogy a különböző kívánságaidnak mindig ára van, amelyeket minden esetben meg kell fizetned. Mindezeket a tanításokat különböző anekdotákkal is alátámasztja a könyv.

A négy nap anyaga különböző alfejezetekre oszlik, amelyeknek a végén, mindig van egy tanulság, ami összefoglalja az adott fejezet anyagát, illetve segít elmélyíteni az adott fejezet anyagát.
A könyv nemcsak elméleti anyagokat tartalmaz, hanem gyakorlati elemeket is, amelyeket főképpen a negyedik nap anyaga mutat meg. Az itt található lélekabc anyaga A-Z-ig különböző kifejezéseket tartalmaz, amelyeket tetszőlegesen kiválaszthatsz magadnak egy-egy napra, és elmeditálhatsz rajta, illetve végezd el az ezzel kapcsolatos feladatokat aznap, amiket ír a könyv, és ezzel növelheted a tudatosságodat.
Mindezek a feladatok egyáltalán nem nehezek, nem kell elképzelned semmit, sőt még meditatív állapotban sem kell lenned hozzájuk, csak egyszerűen éld az életet és figyelj. A lényeg ugyanis a nézőpontod megváltoztatásában rejlik, ezáltal a világ is megváltozik körülötted, de te szánt szándékkal nem tudsz megváltoztatni senkit és semmit, csak magadat.

Az utolsó fejezet anyaga erősen emlékeztet Osho és Melody Beattie meditációkat tartalmazó könyveire, csak éppen ők az év minden egyes napjára ajánlanak meditációkat, míg ez a könyv nem. Ráadásul a Mesteri útmutatás nyelvezete sokkal közérthetőbb és szerethetőbb, míg Osho sokszor elszállt és túlzottan magasröptű, Beattie stílusa pedig nekem személy szerint nem jön be.
Írásom végén úgy érzem, most már elárulhatom a titkot - bár gondolom úgyis tudod már -, hogy a könyvben szereplő 15 éves fiú maga Deepak Chopra, tehát ez egy igaz történet.
Mindez erősen emlékeztet Dan Millman Békés harcos című könyvére, amelyben a főhős szintén ugyanígy kapja meg a fontos tanításokat, ahogyan Chopra, ráadásul az is távol-keleti filozófiákkal foglalkozik, csak éppen Chopra könyve korábban jelent meg. Mindenesetre ha tetszett a Békés harcos című könyv, akkor bátran ajánlom a figyelmedbe a Mesteri útmutatást is, de ez fordítva is igaz.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Dan Millman: A békés harcos útja
Dan Millman: Az elveszett évek - a Békés Harcos útjának a folytatása
Byron Katie (Reid) : Négy kérdés - egy egyedülálló önvizsgálati módszer a problémák felderítésére
Dan Millman: Szókratész utazásai - a Béks Harcos előzményregénye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése